HABER - Mehmet Rumet SOYLU

Meme Kanseri; Meme dokusundaki hücrelerde kontrolsüz bir şekilde büyüme ve çoğalma sonucunda oluşan bir kanser türüdür. Genellikle memede bir kitle olarak kendini gösterip erken teşhis edilmesi halinde tedavi şansı artar.
Meme kanserinin sebepleri arasında genetik faktörler, hormonal değişiklikler, yaşam tarzı ve çevresel etmenler bulunmaktadır. 
Ailede meme kanseri olan birilerinin olması riski arttırır, çünkü kalıtsal genler nesilden nesile geçebilir. Östrojen hormonlarının yüksek seviyede olması meme dokusundaki hücrenin büyüyüp kansere dönüşümü mümkün olabilir.  Yanı sıra 50 yaş üzeri kadınlarda daha sıklıkla görülür.  Aşırı alkol tüketimi ile birlikte obezite ve fiziksel aktivite eksiklikleri de riski yükseltir. 

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Çoğunlukla kadınlarda görülüyor olsa bile erkeklerde de görünme durumu vardır. Belirtilerini şöyle sıralamak mümkün olabilir;

•    Memede sertlik veya kitle ile birlikte asimetrik durum oluşur. Bununla birlikte şekilde değişiklikler olur.
•    İçe doğru bir çekilme meydana gelir, memede kızarıklık, yara ve kabuklanma olur
•    Meme ucunda çukurlaşma ve şekil değişikliği oluşur.
•    Memede olağandışı şişli ve başında akıntı.
•    Adet dönemlerinde meme ağrısı
•    Koltuk altında sertlik, şişlik veya kitle 

Özellikle genç yaşlarda radyasyon tedavisi almak suretiyle radyasyona maruz kalmak da meme kanseri riskini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalarda meme kanserinin erken evrede anlaşılabilir bir belirti göstermediği, o yüzden de kadınların kendi kendilerini muayene etmelerinin çok önemli olduğu belirtilmektedir. Bunun için de, memelerin simetrik olup olmadığı kontrol edilmeli, görülebilir bir kitle ve çöküntü ile birlikte renk değişikliğinin olup olmadığına bakılır. Eller yukarıya kaldırılarak aynı inceleme tekrar edilir. Her iki elin parmak uçlarıyla koltuk altında kitle olup olmadığının tespiti yapılmalıdır. 
Bunların yanında, mamografi, ultrasonografi, MR, Pet-Ct ve Meme Sintigrafisi işlemleri ile sonuç elde edilebilir.

MEME KANSERİNİN TEDAVİSİ

Tedavi planı, kanserin tipi, evresi ve hastanın genel durumu dikkate alınarak uygulanır. Bunun için cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi, hormon tedavisi ve hedefe yönelik tedaviler uygulanabilir.

MEME KANSERİ İLE MÜCADELE

Sebze ve meyveden zengin beslenme, haftada en az 150 dakika yürüme gibi orta düzey fiziksel aktivite yapma, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkolden uzak durmaktır. Ayrıca 6 ayda bir mamografi çekilmesi, erken teşhis konusunda da önemli bir faktördür.

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU