Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Kasım ayının dava izleme raporunu açıkladı. Rapora göre, Kasım ayında 86 gazeteci, 65 aktivist ve 11 avukatın arasında olduğu 206 kişi yargılandı, toplam 9 davada karar açıklandı. 6 davada beraat, 2 davada ise ceza hükmü verildi. Eskişehir merkezli operasyonda gazeteciler ve yayıncılık sektörünün farklı alanlarında çalışan 12 kişi gözaltına alındı. Raporda, Türkiye’de halen 21 gazeteci cezaevinde bulunduğuna dikkat çekildi.
MLSA’nın Kasım ayı dava izleme raporunun detayları şöyle:

KİMLER YARGILANDI?

Kasım ayında yapılan duruşmalarda toplamda 206 kişi hâkim karşısına çıktı. Elde edilen verilere göre, en fazla yargılanan grup gazeteciler olurken, onları aktivistler izledi. Bu dönemde yargılananların meslek dağılımı şu şekilde belirlendi: 86 gazeteci, 65 aktivist, 11 avukat, 7 öğrenci, 2 sanatçı, 3 siyasetçi, 1 yönetmen.

KARAR ÖZETİ

Toplam 9 davada karar açıklandı; 6 davada beraat kararı verilirken, beraat eden sanıkların sayısı 14 oldu. Ayrıca 2 kişinin yargılandığı davada düşme kararı verildi. Kasım ayında bir davada ceza hükmü verildi. BirGün gazetesi yazarı Gözde Bedeloğlu'nun, 9 Nisan 2023 tarihinde yayımlanan yazısı nedeniyle Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep Milletvekili Sermet Atay'ın şikâyeti sonucu "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" iddiasıyla yargılandığı davanın karar açıklandı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Bedeloğlu'nun üzerine atılı "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" suçunu işlediğinin sabit olduğu gerekçesiyle 7 bin 80 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Sosyolog Veli Saçılık’ın depreme dair paylaşımları nedeniyle “sansür yasası” olarak bilinen, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” iddiasıyla yargılandığı davada da karar açıklandı. Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesi, Veli Saçılık'a "hakkında atılı suçu işlediği kanaatiyle" 10 ay hapis cezası verdi. Hükmün açıklanması geriye bırakıldı.

DAVALAR NEREDE GÖRÜLDÜ?

Elde edilen verilere göre İstanbul en fazla duruşmanın görüldüğü il oldu; kentte 29 dava görüldü. Ankara’da 9, Diyarbakır ise 12 duruşma yapıldı. Ağrı, Bitlis, Edirne, Elazığ, Mersin ve Van’da ise birer duruşma görüldü.

HANGİ SUÇLAMALAR YÖNELTİLDİ?

Kasım ayında görülen davalarda en sık yöneltilen suçlamalar, ‘Silahlı (terör) örgütüne üye olmak’ ile ‘cumhurbaşkanına hakaret’ oldu. Bu ay boyunca ifade ve basın özgürlüğü davalarında yöneltilen suçlamalar aşağıdaki gibi sıralandı:
Mlsa’dan Kasım Ayı Dava Raporu3
Sanıklar aleyhine kullanılan deliller ne oldu?
Kasım ayında izlenen davalarda sanıklar aleyhine sunulan deliller arasında en çok kullanılan delil türü yayımlanan haberler ve yazılar oldu, bunu sosyal medya paylaşımları izledi. Aktivistler veya öğrenciler katıldıkları eylemler nedeniyle yargılandı.
Mlsa’dan Kasım Ayı Dava Raporu2

Kaynak: HABER MERKEZİ