İbrahim İnanç YILDIZ - Özel Haber

Diyarbakır Mobilyacı İş İnsanları Derneği (DİMOB) adı altında bir araya gelen işletme sahipleri, kuruluşlarını basın açıklamasıyla deklare etti. 25 olan üye sayısını 130’a çıkarmayı planlayan derneğin ilk hedefi ise kentte bir mobilyacılar çarşısı kurmak. DİMOB Başkanı Erdem Elbir, bu şekilde hem işletme sahiplerinin maliyetlerinin düşeceğini hem de Diyarbakır’ın bölgede mobilya alanında cazibe merkezi haline geleceğini söyledi.

“Sektörün sorunlarına çözüm aranacak”

Mobilya, aksesuar, dekorasyon, halı ve yan alanlarda faaliyet gösteren iş insanlarıyla sektörün sorunlarını çözüme kavuşturma inancıyla dernek kurduklarını ifade eden Elbir, “DİMOB, üyeleri arasında dayanışma sağlayarak ihracat, pazarlama, hizmet ve rekabet gücünü arttırmak konusunda önemli bir güç oluşturmak, ilgili sektör başında karşılaşılan sorunlarını çözümünde önderlik etmek, mesleki eğitim/seminer düzenlemek, üyelerin yurtiçi ve yurtdışı fuarlardan haberdar etmek, Diyarbakır'ın sektörel gücünü daha iyi göstermek için yola çıkılmıştır. Üyelerimizin gereksinim duydukları desteği sağlamak, kendisine bağlı üyeler arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlamak, sektörü ilgilendiren önemli hususlarda farkındalık sağlayarak ve sektör sorunlarını ilgili mercilere taşıyıp çözüme kavuşturmaktır. Üyelerimizin temel sorunlarının başında gelen yer sorununa kalıcı çözüm bulmak adına bölgemizde bir ilk olacak Diyarbakır Mobilyacılar Çarşısı’nı (DİMOÇ) hayata geçirmek, bu sorunu çözerken Diyarbakır’ı mobilya, halı, perde ve ev aksesuarları konusunda bölgenin cazibe merkezi haline getirmek” dedi.

Öncelikli hedefler sıralandı

Elbir, öncelikli hedeflerini ise şöyle sıraladı:

*Üyelerimizin temel sorunlarının başında gelen yer sorununa kalıcı çözüm bulmak (DİMOÇ), bu sorunu çözerken Diyarbakır’ı mobilya, halı, perde ve ev aksesuarları konusunda bölgenin cazibe merkezi haline getirmek.

*Üretici firmaların sorunlarını gidermek, temsil gücünü artırmak ve yeni girişimcilerin desteklenmesi için gerekli girişimlerde bulunarak ilimizde yeni istihdam alanları yaratmak, bununla beraber şehrimize katma değer sağlayacak yeni işletmelerin hayata geçmesi için gerekli destekleri almasını sağlamak.

*Üyelerimizin sıklıkla karşılaştığı lojistik ve nakliye sorunlarının çözülmesi için gerekli girişimlerde bulunmak.

*Tüketici Hakem Heyeti ile ilgili işleyişin daha sağlıklı, verilen kararların adil olması için ilgili merciler nezdinde girişimlerde bulunmak.

*Verimliliği arttırmak üzere her türlü teknolojik (E Ticaret), ticari ve ekonomik araştırmalar yaparak, yaptırarak üyelerimize duyurmak.

*Merkezi ve Yerel Yönetimler, STK’lar, Kalkınma Ajansları, Bankalar, KOSGEB, İŞKUR vb. kuruluşlardan ihtiyaç duyulan desteği almak ve üyelerimiz arasındaki koordinasyonu sağlamak.

*Üyelerimizin bölgemize yakın pazarlarda ihracat kabiliyetini arttırmak için temaslarda bulunmak, bu pazarlara yönelik organizasyonlar düzenlemek mevcut organizasyonlarda aktif görevlerde yer almak.

*İlimizde mobilya, ev tekstili, dekorasyon alanlarında faaliyet gösteren firmalarımızın katılımıyla gerçekleştirilecek ve tüm bölgeye hitap edecek fuar organizasyonunu hayata geçirmek, üyelerimizin bu organizasyonda gerekli desteği almasını sağlamak.”

“Sektördeki dağınıklığı bitirmek istiyoruz”

Elbir, yaptığı sunumunun ardından gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuştu. Diyarbakır’da mobilya sektörünün çok dağınık olduğu ve bir düzenin olmadığını söyleyen Elbir, amaçlarının da bu birliği sağlamak olduğunu belirtti. Öncelikle kentte sağlıklı hizmet verebilecekleri bir mobilyacılar çarşısını hayat geçirmek istediklerini dile getiren Elbir, bununla beraber Diyarbakır’ı bölgenin cazibe merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Mobilya sektörü var oldukça merdiven altı çalışmanın da var olacağını ve bunu bitirmenin hayal olduğunu ifade eden Elbir, “Bunun önüne geçebilmek için belki KDV oranlarını, vergi maliyetlerini düşürmek gerekecek. Bu da ülkemizin ekonomik koşullarıyla ilgili bir durum. Eğer merdiven altını bitirmek istiyorsak üreticiler üzerindeki vergi yükünü azaltmamız gerekecek” dedi.

“Kiralar katlanabilecek gibi değil”

Kira maliyetlerinin çok arttığını söyleyen Elbir, sektörlerinde kiralarının aylık 25-200 bin arasında değiştiğini belirterek, “Her kira artış döneminde hepimiz tedirginiz. Biliyorsunuz konutlarda yüzde 25 kira artış oranıyla sınırlandırıldı ama ticari işletmeler için geçerli değil. Özellikle sözleşmeleri bitmeye yakın meslektaşlarımız bu anlamda sıkıntılar ve zorluklar yaşıyorlar. Her yıl mülk sahipleriyle ters düşebiliyoruz. Bir süre sonra bu kira maliyetleri katlanabilecek durumdan çıkıyor. Pazar belli, pazarın cirosu belli, işletme maliyetlerimiz çok yüksek. Biz burayı üyelerimizin sahip olabileceği şekilde yapmaya çalışacağız. Aslında orada amacımız kira vermek değil üyelerimizle birlikte hareket edip destekleyerek, her üyemizin bir mağazasının olmasını sağlamaya çalışacağız. Depolama alanları da ciddi bir mali külfet. Mobilyacılar çarşısıyla depolama alanları da oluşturabilirsek maliyetlerimizi oldukça düşürmüş olacağız. Bizim bu maliyetleri düşürmek ana hedeflerimizden birisidir” dedi.

“Mobilyacılar çarşısı olmazsa olmaz”

Bu hedefler doğrultusunda mobilyacılar çarşısının kendileri için olmazsa olmaz olduğunu dile getiren Elbir, “Bu hayalimizi gerçekleştirirsek en az 100 mağazadan oluşan bir çarşı oluşturacağız. Bu çarşı da insanların rahat hareket edebileceği alanlar yapacağız. Ayrıca çevre illerden tüketicileri buraya çekebileceğiz. Bu da ilimiz için büyük bir avantaj olacak” dedi.

Çarşının kurulması için yerel ve merkezi yöneticilerle temas halinde olduklarını belirten Elbir, şunları kaydetti:

“Özellikle Valilikten, Kalkınma Ajansında destek isteyeceğiz. Daha önce farklı sektörler buralardan ciddi destekler alarak siteler kurdular. Buna benzer destekleri biz de istiyoruz. Gerekirse TOKİ’den destek isteyeceğiz” dedi.

Editör: Fatma TEMEL