Manisa'da köylüler aşırı sıcaklarda yaşanabilecek yangınlara karşı Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi tarafından dağıtılan traktör arkası su tankerleriyle nöbette bekliyor. Hayata geçirildiği 2018 yılından bu yana 77 yangına müdahale edilen traktör arkası yangın söndürme tankerleri, El Nino sıcaklarına karşı da hazır hale getirildi.
Türkiye’de nüfusa oranla en hızlı müdahale oranına ulaşan Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, hem ormanları tehdit eden hem de çiftçilerin ürünlerinde büyük zarara yol açan ot ve anız yangınlarına karşı 2018 yılında traktör arkası tanker projesini hayata geçirdi. 57 itfaiye noktası 148 mahalleye dağıtılan traktör arkası yangın söndürme tankerleri ile birlikte 205’e ulaşan itfaiye noktasıyla birlikte yangınlara daha hızlı müdahale ediliyor. Yangın ihbarıyla beraber itfaiye ekipleri tarafından ulaşılan muhtarlar itfaiye ekipleri gelene kadar geçen sürede yangına ilk müdahale ederek büyümesinin önüne geçiyor.
Yarından itibaren Manisa, Antalya ve Aydın’ı etkisi altına alacak “El Nino” sıcaklarına karşı tankerlerin durumları da kontrol edildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Gürhan İnal tarafından yerinde incelenen tankerle tatbikat yapılarak yangın söndürme aksamları test edildi.
Tankerler hakkında bilgi veren Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Gürhan İnal, “Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı olarak Türkiye çapına baktığımızda itfaiye noktalarımız yangına müdahale sürelerinde birinci sırada yer alıyor. Aynı zamanda traktör arkası tankerlerimiz de var. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün önderliğinde özellikle kırsaldaki mahallelerimize toplamda 148 adet traktör arkası tanker dağıttık. 57 itfaiye noktamız var. Bunları birleştirdiğimizde 205 noktamızda ilk müdahalelerde bulunmaktayız. Bu son zamanlarda sıklıkla bahsedilen ‘El Nino’ sıcakları geliyor. Muhtarlarımızla tekrar tekrar WhatsApp gruplarından duyurularımızı yapıyoruz. Tankerlerin hazır olmaları konusunu hatırlatıyoruz. Tankerleri dağıtırken muhtarlarımıza, azalarına ve mahalle gençlerimize yangına müdahale etmeleri noktasında eğitimlerimizi veriyoruz. Burada da küçük çaplı bir tatbikat yaptık. Traktörümüz ve tankerimiz çalışır durumda. İçinde suyu var” dedi.
"205 noktadan yangına müdahale etmemiz Türkiye çapında 3 dakikanın da altına düştü"
Muhtarlara telefonla ulaşamadıkları durumlarda azalarına ulaşabildiklerini söyleyen Başkan İnal, “Telefonla da kendilerine ulaşıyoruz. Muhtarımıza ulaşamazsak da azalarından 5 kişiye daha ulaşabiliyoruz. Yangına ilk müdahalenin yapılmasıyla ilgili talimatlarımızı veriyoruz. Onlar da ilk müdahaleleri yapıyor. Ev yangını, anız yangını, orman yangını gibi müdahalelerde bulunuyorlar. 205 noktadan yangına müdahale etmemiz Türkiye çapında 3 dakikanın da altına düştü. 2018 yılında başladı projemiz. Muhtarlarımızdan çok iyi tepkiler aldık. En son Recepli Mahallesi’nde arka arkaya yangınlar meydana geldi. Muhtarlarımız bu yangınlara müdahale etti biz de destek verdik. Uzak noktalarda olan bu tankerlerle 2018 yılından bu yana 77 civarında ot, anız, ev yanına müdahalede bulunuldu. Geçtiğimiz yıl meydana gelen Akhisar’daki orman yangınına da mahalle muhtarlarımız farklı noktalardan gelerek müdahalelerde bulundu. Manisa mahallelerimiz çoğunlukta kırsal bölgelerde bulunuyor. Türkiye çapında ilk sıralarda yer aldığımız halde bu tankerlerimizi özellikle uzak noktalara verdik. Bu şekilde muhtarlarımızla beraber yangınları söndürüyoruz” diye konuştu.