ÖZEL HABER - Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ

Dünya Sağlık Örgütü, ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeyi ve ardından ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmesini önerir.
Anne sütü, bebek için en ideal besin kaynağıdır. Ancak bazı durumlarda annenin süt üretimi yeterli olmayabilir ya da sağlık sorunları nedeniyle emzirme mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda bir uzmana danışarak uygun alternatifler belirlenmelidir. 

Anne Sütü 2

İşte anne sütünün çocuklar üzerindeki önemine dair bazı temel bilgiler:

* Besin Değeri Açısından Zenginlik

Anne sütü, bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içerir. Bu maddeler arasında protein, yağ, vitaminler, minareler ve bağışıklık destekleyici öğeler bulunur. Anne sütü, bebeğin sindirim sistemine uygun bir bileşime sahiptir ve kolayca sindirilir.

* Bağışıklık Sistemini Güçlendirme
Anne sütü, bağışıklık sitemini güçlendiren antikorlar (özellikle kolostrum döneminde), enzimler ve bağışıklık hücreleri içerir. Bu sayede bebekler enfeksiyonlara, alerjilere ve hastalıklara karşı korunur. Özellikle ishal, orta kulak enfeksiyonları ve solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltır.

Anne Sütü 3

* Psikolojik ve Duygusal bağ Kurma
Emzirme, anne ve bebek arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlar. Bu süreç, bebeğin güven duygusunu geliştirmesine ve stres seviyesini azaltmaya yardımcı olur.

* Hastalık Risklerini Azaltma

Araştırmalar, anne sütüyle beslenen çocukların;

Obezite,
Diyabet,
Astım,
Alerjik hastalıklar,
Kalp hastalıkları gibi sorunlara ileride yakalanma riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

* Zihinsel ve Fiziksel Gelişime Katkı
Anne sütü, bebeğin beyninin optimal gelişimi için gerekli olan yağ asitlerini içerir. Bu durum, zeka gelişimi üzerinde olumlu bir etki yapar. Ayrıca kemik ve kas gelişimine destek olur.

 * Ekonomik ve Pratik Avantajlar
Anne sütü doğal ve hazır besindir. Maliyeti yoktur ve doğru sıcaklıkta sunulur. Bebeğin ihtiyacına göre süt miktarı ve bileşimi değişir.

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ