Güneş OCAĞA/ÖZEL HABER
DİYARBAKIR’IN Sur ilçesinde 60 yıldır 8 köşeli kasket diken Remzi Kager usta, bir zamanlar Doğu ve Güneydoğu’nun kültürü olan şapkayı yaşatmak için her sabah güneş doğduğu gibi dükkanını açıp dikmeye devam ediyor.
Doğu ve Güneydoğu’nun bir zamanlar simgesi olan 8 köşeli kasketler, her ne kadar eskisi gibi kullanılmasa da halen de etkisini yitirmemiş. Özellikle Diyarbakır, Mardin, Batman, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ ve Şırnak bölgelerinde halende kullanılan şapkalar bir dönemin kültürünü yansıtıyor.
1970’li yıllarda yaygın olan şapka ve şalvar kültürü kapitalist modern çağla birlikte tamamen tarihe karışmak üzere.
8 Köşeli kasket ustası olan Remzi Kagar her ne kadar yaptığı şapkalardan bir kazanç elde etmese de, sadece bu kültürü yaşatmak için her sabah güneş doğduğu gibi dükkanını açıp tarihe karışan bu medeniyeti yaşatmak için dikmeye devam ediyor.
Eskiden şapka takmanın vazgeçilmez bir aksesuar olduğuna dikkat çeken Remzi Kagar usta, şimdiler de ise çok az bir kesimin kullandığını söyledi. Kagar, “69 yaşındayım ve 9 yaşımda şapka dikmeye başladım. İlk kullandığım şapka makinemi halen de kullanıyorum. Dün gibi aklımda, bir zamanlar bu makineyi kullanan ellerim çocuktu, şimdi ise yaşlanmış ve kırışmış. Bu yaşlanan eller şapka kültürüne büyük bir emek verdi” dedi.
Kasketin her köşesi bir anlam ifade eder
Ömrünün şapka dikmekle geçtiğini dile getiren Kagar, “Yaşadığım sevinç, hüzün, mutluluk ve kırgınlıklarımı da bu şapkalara ilmek ilmek işledim. Şapkalarım benim dert ortağım ve sevincim. Yaptığım işle bütünleştim. Bununla yaşıyor, nefes alıyorum ve bununla son nefesimi vereceğim”
8 Köşeli olan kasketin her bir köşesinin ayrı bir anlam taşıdığına vurgu yapan Kagar anlamlarını şöyle sıraladı, “Bunlar vatanseverlik, yiğitlik, mertlik, cömertlik, delikanlılık, alçakgönüllülük, dürüstlük ve misafirperverliktir.”
Modern çağla birlikte şapkaların da moderneştiğini hatırlatan Kagar, bunun için de gençlerden çok az bir talep olduğunu söyledi.
Ülkedeki ekonomik krizden dolayı esnafın da çok satış yapamadığına dikkat çeken Kagar, “Özellikle Sur esnafının durumu biliniyor. Bir dönem çok sıkıntı yaşadık. Fakat şuan Diyarbakır’a turist akını var. Bu da bize olumlu olarak yansıyor. İnsanlar hem kültürümüzü, hem şehrimizi tanımaya geliyorlar hem de bizden alışveriş yapıyorlar” dedi.