Zafer TÜZÜN / Özel Haber

Özel gereksinimli bireyler, günlük yaşamda psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarla sürekli karşılaşmak zorunda kalıyor. Onların yaşadığı zorluklara dikkat çeken Elit Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurum Müdürü Mahir Balsever, gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuştu. Özel gereksinimli bireylerin hayata tutunmaları için öncelikle onlara yönelik bakış açısının değişmesi gerektiğini belirten Balsever, “Türkiye’de son yıllarda ivme kazanan rehabilitasyon merkezleri birçok aile için umut oldu” dedi.

Toplumun özel gereksinimli bireylere olan bakış açısının giderek değiştiğini ve ailelerin de artık rahat bir şekilde çocuklarını dışarı çıkardığını belirten Balsever, “Bu alana girdiğim dönemden bu yana edindiğim gözlemler ve okumalara göre eskiden çok daha fazla özel gereksinimli birey gören insanların şaşkınlığı ve o kişilerin çaresiz insanlarmış gibi bakışları yerine artık daha fazla görünür olan bireylere alışılmışlık ve bunlar hakkında bilgi sahibi oluşlarına şahit oluyoruz. özel gereksinimli bireye sahip ailelere uygulanan sosyal baskı gittikçe daha da azalmaktadır” diye konuştu.

“EKONOMİK DURUMA GÖRE FARKLILIKLAR DA OLUYOR”

Normalde fazla dışarı çıkamayan özel gereksinimli bireyler, yaz aylarında yaşanan sıcaklıktan dolayı evlerine hapsolmak zorunda kalıyor, durumu iyi olan aileler ise çocuklarını alıp başka şehirlere gidebiliyor. Balsever, bu konuya dair de şunları söyledi:

“Aileler sosyo-ekonomik duruma göre değişiklik gösterebiliyor. Ekonomik durumu iyi olan aileler çocuklarını deniz için ya tatil beldelerine ya da daha serin bölgelere götürüyorlar. Ama durumu iyi olmayanlar için bu durum söz konusu değil. Çaresizce evinde beklemektedirler.”

ADAPTASYON ÇOK ÖNEMLİ

Özel gereksinimli bireyler için çeşitli programları takip ederek onları topluma daha iyi adapte etmek için grup ve bireysel eğitim verdiklerini dile geren Balsever, “Bizler özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri olarak bedensel engelliler, zihinsel engelliler ve yaygın gelişim bozukluğu olan bireyler için bireysel eğitim ve grup eğitimi veriyoruz. Bu eğitimleri kendi kurumumuzda özgün koşullarımızda, iyi fiziki koşullardaki sınıflarla veriyoruz. Bizim uygulamalarımız sonucunda bireyin mevcut durumu değerlendirilip uygun eğitim materyalleri ve tedavi yöntemleri ile üst seviyelere çıkarmayı amaçlıyoruz. Bireyin daha bağımsız bir aşamaya geçirerek hem aileye hem de bireye yardımcı olmaktayız. Bu eğitimlerimizi devlet destekli olarak yapıyoruz.  Kurum olarak onları servislerle evlerinden alıyoruz, eğitim sonrası da tekrar evlerine bırakıyoruz” dedi.

“AİLELERE YARDIMCI OLMAK GEREKİR”

Sosyal devlet, yerel yönetimler ve Sivil Toplum Örgütleri’nin özel gereksinimli bireyler için ne gibi çalışmalar yürütebilir konusuna da değinen Balsever, “Özel gereksinimli bireylerin yükünü aileden alıp, onları çok daha üst sınırda eğitmemiz gerekiyor. Ailelerin yükünü hafifletip, özel gereksinimli bireylere daha çok alan açıp, ailelerin yükünü hafifletmemiz gerekiyor. ‘Ben öldükten sonra çocuğuma ne olacak’ kaygısı aileleri perişan ediyor” dedi.