Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni kabine dünya basınında da geniş yer bulurken, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması 'u-dönüşü' olarak nitelendirildi. Reuters'ta "Erdoğan ortodoks Şimşek'i seçerek ekonomik u-dönüşü sinyali veriyor" başlığı ile yayınlanan analizde, Şimşek'in görevlendirilmesinin 'önümüzdeki aylarda faiz artışına zemin hazırlanması' olarak yorumlandığı aktarıldı.
"Bu, yükselen enflasyona rağmen Erdoğan'ın faiz oranlarını düşürme politikasından belirgin bir dönüşe işaret ediyor" ifadelerinin yer aldığı analizde, şöyle devam edildi: "Ekonomideki bariz u-dönüşü analistlerin tükenen yabancı rezervler, genişleyen devlet destekli korumalı mevduat planı ve kontrolsüz enflasyon beklentileri göz önüne alındığında, gelişmekte olan büyük piyasanın kaosa doğru gittiğini söylemesinin ardından geldi."
'Erdoğan güvenin sarsıldığının farkında'
Ekonomik iyileşmenin, Şimşek'e ne kadar bağımsızlık tanınacağına bağlı olduğunu belirten Reuters'ta Londra merkezli danışmanlık şirketi Eurasia Group'tan Emre Peker'in değerlendirmeleri yer aldı. Şimşek'in görevlendirilesini yorumlayan Peker, "Bu, Erdoğan'ın Türkiye'nin ekonomik zorluklarını yönetme becerisine olan güvenin sarsıldığını fark ettiğini gösteriyor" dedi.
"Ancak Şimşek'in atanması bir krizi geciktirece olsa da, ekonomiye uzun vadeli düzeltmeler sağlaması pek olası değil" ifadelerini kullanan Peker, şöyle devam etti: "Şimşek büyük ihtimalle görev süresinin başlarında güçlü bir yetki alanına sahip olacak ama Mart 2024'teki yerel seçimler yaklaştıkça hızla artan bir siyasi dirençle karşı karşıya kalacak."
'Otoriter politikaların önünü açacak'
Erdoğan'ın 2021'den bu yana Merkez Bankası'nın bağımsızlığını aşındırdığı yorumunun yer aldığı analizde, mevcut politikaların sonucu olarak enflasyonun arttığı belirtildi.
Analizde, "Erdoğan'ın yeniden seçilmesi, NATO üyesi olan ülkeyi kutuplaştıran ancak bölgesel bir askeri güç olarak konumunu pekiştiren, giderek otoriterleşen politikalar izlemesinin önünü açacak" denildi.