HABER - Jan BELEK
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimlik binası önünde açıklama yapan SES Diyarbakır Şubesi, “Sağlıkta tasarruf ölüm demektir” diyerek, personel alımlarının bir an önce yapılması için hükümete seslendi.
Sendika adına açıklamayı SES Diyarbakır Şubesi İşyeri Temsilcisi Şehrivan Sönmez okudu. Sönmez, “sağlıkta dönüşüm adı altında, sağlığın piyasalaşması emeğin sömürülmesi ve sermayeye peşkeş çekilmesinin her gün daha aşikar bir hal aldığını” ifade ederek, şunları söyledi: “Özellikle personel eksikliğinden kaynaklı hastanelerde büyük bir yığılma yaşanırken, bazı birimlere hastanelerden randevu almak dahi imkânsızlaştı. Pandemi ile birlikte başlayan yoğun iş yükü ve tükenmişliğin yanı sıra sağlıkta şiddet ve emeklerinin karşılığını alamaması sonucu binlerce sağlık çalışanı istifa ederek Avrupa’ya gitmek zorunda kalmıştır.”
“DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE ÇALIŞAN EKSİKLİĞİ VAR”
Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde personel eksikliği olduğunu dile getiren Sönmez, “Asistan hekim, hemşire, ATT, ebe, laborant, hasta destek personeli gibi meslek gruplarında eksiklikler bulunmaktadır. Hastane yönetiminin az personel ile çok iş yaptırmak istemesi çalışanlarda tükenmişlik sendromuna neden olmaktadır” dedi.
“PERSONEL ALIMI İÇİN ADIMLAR ATILSIN”
Yeni personel alımlarının yapılmadığına da değinen Sönmez, sağlık meslek gruplarında yaşanan eksikliğin önemli nedenlerinden biri olarak tasarruf tedbirlerinin gerekçe gösterildiğini ifade etti.
“Buradan merkezi hükümette sesleniyoruz; sağlıkta tasarruf ölüm demektir. Biran önce personel alımlarının yapılması için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz” diyen Şehrivan Sönmez, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde yaşadıkları sıkıntılara karşı talepleri şöyle sıraladı:
“1. Gece vardiyasında çalışma hakkımızın geri verilmesi.
2. Mobbing, baskı ve tehdit uygulamalarına son verilmesi.
3. Çalışma alanlarımızın hijyenik ve insani standartlara uygun hale getirilmesi.
4. Personel eksikliğinin giderilerek fazla iş yükünün adil şekilde dağıtılması.
5. Yönetimin, çalışanları tehdit etmek yerine haklarımızı koruyacak adımlar atmalıdır
6. Ücretsiz, ulaşılabilir ve anadilde sağlık hizmeti almak herkesin hakkı olduğunu hatırlatıp sağlığın ücretlendirmesi engellenmelidir.
7. Sağlıklı, doyurucu ve hijyenik yemek yeme hakkı için biran önce adımlar atılmalıdır.”