Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), 2050 yılına kadar dünya genelinde meme kanseri teşhislerinde ve ölümlerinde büyük bir artış yaşanacağını duyurdu. IARC tarafından yapılan analize göre, önümüzdeki 25 yıl içinde dünya genelinde her 20 kadından biri hayatında en az bir kez meme kanserine yakalanacak. Küresel çapta vaka sayılarında yüzde 38, ölüm oranlarında ise yüzde 68 artış yaşanacağı tahmin ediliyor.

Araştırmaya göre, mevcut eğilimler devam ederse 2050 yılı itibarıyla her yıl 3,2 milyon yeni vaka ve 1,1 milyon ölüm meydana gelecek. İngiltere’de ise yıllık meme kanseri teşhisleri 2022’de 58.756 iken, 2050’ye kadar 71.006’ya yükselecek. Aynı dönemde meme kanserine bağlı ölümler 12.122’den 17.261’e çıkacak.

‘İSTATİSTİKLER GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR’

Euronews’in haberine göre bu bulgular, Nature Medicine dergisinde yayımlandı. Raporun yazarlarından IARC bilim insanı Dr. Joanne Kim, “Dünya genelinde her dakika dört kadına meme kanseri teşhisi konuyor ve her dakika bir kadın bu hastalıktan hayatını kaybediyor. Ve bu istatistikler giderek kötüleşiyor,” dedi. Kim, bu eğilimlerin, etkili önleme politikaları benimsenerek ve erken teşhis ile tedaviye yatırım yapılarak tersine çevrilebileceğini vurguladı.

Rapora göre meme kanseri vakalarındaki küresel artışın; dünya nüfusunun yaşlanması ve büyümesi, teşhis ve tarama yöntemlerindeki iyileşmeler ve hastalık için bilinen risk faktörlerinin yaygınlaşması gibi etkenlerin birleşiminden kaynaklandığı düşünülüyor. Meme kanseri riskini artıran faktörler arasında yaşın ilerlemesi, kalıtsal gen mutasyonları ve ailede meme kanseri öyküsü bulunuyor. Küresel olarak, meme kanseri vakalarının yüzde 71’i ve ölümlerin yüzde 79’u 50 yaş ve üzeri kadınlarda görülüyor. Araştırma, meme kanseri vakalarının yaklaşık dörtte birinin önlenebilir olduğunu belirtiyor. Alkol tüketiminin azaltılması, sağlıklı bir kilonun korunması ve daha aktif bir yaşam tarzı benimsenmesi, riski düşürebilecek önlemler arasında yer alıyor.

ÖLÜM ORANLARININ YÜKSEK OLDUĞU YERLER

Meme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın kanser türü olsa da hastalığın dağılımı bölgelere göre farklılık gösteriyor. IARC’ye göre, teşhis oranlarının en yüksek olduğu bölgeler Avustralya ve Yeni Zelanda, ardından Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa. Asya ve Afrika'da ise bu oranlar daha düşük. Ancak ölüm oranları en yüksek seviyede Melanezya, Polinezya ve Batı Afrika’da görülüyor.

‘MEME KANSERİ YÜZDE 1-5 ARASI ARTTI’

Son on yılda, 50 ülkeden 27’sinde meme kanseri vakaları her yıl yüzde 1 ile yüzde 5 arasında artış gösterdi. Öte yandan, analiz edilen 46 ülkeden 29’unda meme kanseri kaynaklı ölümler azaldı.

IARC Kanser Gözetim Birimi Başkan Yardımcısı Dr. Isabelle Soerjomataram, “Erken teşhis ve tedaviye erişimdeki ilerlemelerin devam etmesi, küresel meme kanseri eşitsizliklerini gidermek için hayati önem taşıyor. Tüm ülkelerde meme kanserinden kaynaklanan acıyı ve ölümleri azaltma hedefinin gerçekleştirilmesi için bu şart” dedi.

Kaynak: MA