Sağlık

SESSİZ HASTALIK: OSTEOPOROZ

İlerleyen yaşlarda baş gösteren kemik erimesi hastalığının önlenmesi, teşhisi ve tedavisi konusunda farkındalık oluşturmak için “20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü'' olarak kutlanıyor.

Abone Ol

HABER - Mehmet Rumet SOYLU

Yüksek oranda kalsiyum içeren kemiklerden oluşan iskelet sistemimizin korunması konusunda dikkatli olunması önemlidir. 20'li yaşların sonlarına doğru kemik yıkımı ve kemik yapımının seviyeleri eşit orana gelir. Yaş ilerledikçe kemik yıkımının geciktirilmesi için kalsiyum ve D vitamini alımı son derece önemlidir. Kemik yıkımı hızlılığı dengesiz beslenme ile birleşince Osteoporoz denilen kemik erimesi gelişmeye başlar. Yaş ilerledikçe kemiklerde ciddi hasarlara neden olur. Hastalık rutin taramalarla erken dönemde tespit edilip gereken tedavi uygulanmalıdır. Çoğunlukla kırık ve çatlak geliştikten sonra kemiklerin görüntülenmesi sonucunda tespit edilir. En yaygın, el bilekleri, omurga ve kalça kemiklerinde görülür. Kadınlarda , erkeklere oranla daha fazla görünmekle birlikte yaş ilerledikçe artış hızı fazlalaşır. Rutin taramalar yapılmadığı sürece anlaşılması oldukça zordur.

OSTEOPOROZ BELİRTİLERİ

Osteoporozun ilerlemesi durumunda hastalar kendilerinde bir takım değişiklikler hissedebilirler. Bunlar ; 

1)Basit hareketlerde bile ortaya çıkan çatlamalar ve kırıklar.

2)Kemiklerin eğrilmesine bağlı olarak boyun kısalması.

3)Kambulaşma ve çarpık duruş.

4)Omurga içinde kırı ve çökmeye bağlı bel ağrılar.
Bahsi geçen durumlar, osteoporozun ileri seviyeye ulaştığı zamanlarda kendini gösteren semptomlardır. Hastalık bu seviyeye geldiği zaman, kemiklerde meydana gelen hasarın geri döndürülmesi çoğunlukla mümkün olmuyor. Bu neden dolayı, yaş ilerledikçe bu hastalığa yaklalanmamak için beslenmeye dikkat edilmeli, düzenli olarak spor yapılmalıdır. Ayarıca menopoz sonrasındaki kadınlar, doktorlarının önereceği aralıklarla tarama testlerini yapmalıdırlar. 

OSTEOPOROZUN NEDENLERİ

Kemikler sürekli yenilenme durumundadır. Yaş ilerledikçe, kemik yapımı kemik yıkımına yetişmediği durumunda kemik erimesi ortaya çıkar. Bu erimenin ortaya çıkmasında önemli faktörler de şunlardır;

1)Hareketsiz bir yaşam , sigara ve alkol kullanımı.

2) Adrenal bez hastalıkları ile steroid içerikli ilaçlar kullanmak.

3)Cinsiyet hormonlarındaki düşüşler ve troid hormonlarının bozuklukları.

4)Menopoz öncesi dönemde yumurtalıkların alınması.

5)İlerleyen ve genetik yakınlık.

6)Yetersiz kalsiyum, fosfor ve D vitamini alımı. 

OSTEOPOROZ TEDAVİSİ

Hastalığın ilerlemişlik düzeyi, son 10 yıl içinde kemik sağlığıyla alakalı yaşanmış problemler ve kemik yoğunluğunun ölçümleri yapıldıktan sonra uzman bir hekim tarafından bir tedavi yöntemi uygulanır.

Kemiklerinde kırık ihtimali düşük olan hastalarda vitamin ve mineral destekleri ile birlilkte sağlıklı bir beslenme planı oluşturulur. Ama kemik kırığı riski yüksek hastalarda ise ekstradan ilaç tedavisi de uygulanmalıdır. Ağızdan alınan ilacın hastalarda karın ağırısı, mide bulantısı ve ekşimesi başgöstermesi durumunda, damar yoluyla alınan ilaçlar tercih edilir. Hormon ilişkili terapiler de kemik erimesi tedavisi için tercih edilir. Özellikle menopozdan sonra kullanılan östorojen destekleri, kemiğin korunması konusunda olumlu etkiler yaratır. Bu tedavi yöntemi beraberinde muhtemel kanın pıhtılaşması, kalp hastalığı oluşum riski ve meme kanserlerine de kapı aralayabileceği için kar-zarar ilişkisi gözetilerek uygulanmalıdır.