Zafer Tüzün / Özel Haber
Güneydoğu Ekspres- Özellikle okulda karşılaşılan “akran zorbalığının” toplumda sıklıkla görülen bir şiddet türüne dönüştüğüne dikkat çeken Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Diyarbakır Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Sertap Tetik, “Ebeveyn-çocuk veya eşler arasındaki ilişkide şiddet söz konusu olduğunda, çocuklar problemlerin yalnızca şiddet ve korku kültürüyle çözülebileceği gibi bir yargıya varabiliyor” dedi.
Gazetemize konuşan Tetik, şiddetin toplumun kanayan bir yarası olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Fiziksel, duygusal, ekonomik veya cinsel açıdan bir başkasına zarar veren veya vermesi ihtimali bulunan tüm eylemler şiddet olarak düşünülebilir. Zorbalık olarak tanımladığımız durum ise, okul endeksli baktığımızda, okuldaki şiddetin en yaygın hali olarak kabul edilir. Zorbalık, bir veya daha fazla öğrencinin kasıtlı olarak ve tekrarlayan bir biçimde kendisinden fiziksel veya duygusal olarak daha zayıf algıladığı başka bir öğrenciye saldırgan davranışlarda bulunmasıdır.”
Şiddetin bir döngü olduğunu kaydeden Tetik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şiddet bir döngüdür. Ebeveyn-çocuk ilişkisinde veya eşler arasındaki ilişkide şiddet söz konusu olduğunda çocuklar problemlerin yalnızca şiddet ve korku kültürüyle çözülebileceği gibi bir yargıya varabilir. Bir ebeveyn olarak çocuğumuza problemleri çözme yolunda nasıl bir model olduğumuzu da değerlendirmemiz gerekir. Akranları arasında güç elde etme ve diğerlerinin gözünde güçlü görünme isteği olan çocukların zorbaca davranışlar sergilediklerini biliyoruz. Bu nedenle çocuklarımızın sevgiye, duyulmaya, önemsenmeye duyduğu ihtiyacın farkında olmamız, zorbaca davranışlarının önüne geçebilmek açısından oldukça önemli.”
Şiddetin fiziksel ve psikolojik yanlarına dikkat çeken Tetik, “Fiziksel şiddetin etkileri gözle görülebilir olduğu için daha kolay fark ediliyor olsa da şiddet hakaret etme, lakap takma gibi sözel olarak veya kişilerin toplum içerisindeki statüsünü hedef alacak şekilde ilişkisel biçimde de gerçekleşebilir” diye konuştu.
ZORBALIĞA KARŞI NELER YAPILABİLİNİR?
Şiddet ve zorbalığa karşı ailelerin neler yapmasına da dikkat çeken Tetik, “Çocuğunuzun günlük yaşantısı hakkında onunla eleştirel olmayan, destekleyici bir diyalog kurabilmeniz, akran ilişkilerinde yaşadığı problemleri de ifade edebilmesini kolaylaştıracaktır. Zorbalık ertelenmemesi gereken, örseleyici bir olgudur. Bu nedenle, okulunuzun psikolojik danışmanınızdan destek alabilirsiniz” bilgisini paylaştı.