Kentte ‘Yeşil altın’ olarak bilinen ve 400 bin dekar arazi üzerinde ekili Siirt fıstığında hasat başladı.
Kentte fıstık hasadının 15 Eylül itibariyle başladığını belirten Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, “Eylül ayının 15’i itibariyle yeşil altın dediğimiz, Siirt’in en büyük ekonomik katkısı olan Siirt fıstığı hasadına başladık. Siirt’te 400 bin dönüm arazi üzerinde fıstık hasadı yapılmaktadır. Her yıl yaklaşık olarak 10 bin dönüm fıstık bahçeleri oluşturuluyor. Çiftçilerimiz karlı bir tarım ürün olduğunu öğrendi. Siirt’te herkes modern tarımı, fıstıkçılıkta hangi tarihte ilaç, hangi tarihte gübre atılacağını iyice öğrendiler” dedi.
‘FİYATTA BİRAZ ŞİKAYETİMİZ VAR’
Fıstık tüccarlarının, çiftçinin elinden Siirt fıstığının ucuza alıp pahalıya sattıklarını söyleyen Günbat, “Fiyatta biraz şikayetimiz var, geçen yıl 270-280 TL’ye fıstık sattık, bir süre sonra bu fıstık binleri aştı. En son İstanbul’da bir fotoğraf çektim. Fıstığın kilosu 2 bin 350 TL’ye satılıyordu, buda aracıların bu tarihten itibaren Siirt’te gelip, birkaç para babasının İstanbul’dan, Gaziantep’ten, Mersin’den geliyorlar, çiftçinin elindeki fıstığı ucuza alıp pahalıya satıyorlar. Devletimiz bunu önleyebilseydi, yada toprak mahsulleri ofisi gibi nasıl fındık alıyorsa Siirt fıstığını da alsaydı değerlendirseydi. Bu seneki hasadımız da çok iyi, çiftçimize de bol ürünlü bir hasat diliyorum” diye konuştu.
‘VERİM İYİ, FİYAT DÜŞÜK’
Bu yıl verimin iyi ancak fiyatların düşük olduğunu belirten Siirt fıstığı üreticisi Bilal Çelik ise şöyle konuştu:
“Hasılatımızı almaya başladık. Bu sene kalitede verimde çok güzel. Tek sıkıntımız fıstığın fiyatı bu sene biraz düşük. Fiyat geçen sene bu vakitlerde 270-280 lira bandındaydı. İşçilik 400 liraydı, bu sene işçi maliyeti kişi başı bin lira. Bu sene masraflar iki, üç kat oldu. Şuan satışımız 300-350 lira arasında gidip geliyor. Açılış güzel başladı ama düştü şuan. Gittikçe de düşüyor. İnşallah böyle devam etmez, inşallah emeğimizin karşılığını alırız.”