Özel haber ve fotoğraflar:
Mehmet Masum SÜER
Diyarbakır merkezinde 2015 yılında silahlı çatışmalar sırasında ağır hasar gören ve 4 yıllık restorasyon sonucunda onarılan Surp Hovsep Ermeni Katolik Kilisesi'nde, 2021 yılındaki ilk ayinden sonra son 100 yılda ikinci ayin geçtiğimiz Cuma günü yapıldı. Törene İstanbul'dan gelen ve Diyarbakır'da yaşayan çok az sayıda Ermeni katıldı. Ayin sırasında duygulu anlar yaşandı. Ayin, İstanbul'dan atanan Kıdemli Rahip Abraham Fırat ve Ast Diyakon Jan Acemoğlu tarafından yönetildi.
Aslına uygun olarak restore edilen kilise, Ermeni Katolik cemaatince ayin yapılması talep edildiğinde izin verilmesi kaydıyla 10 yıl süreyle eğitim ve kültür hizmetlerinde kullanılmak üzere Dicle Üniversitesi'ne tahsis edildi. Dicle Üniversitesi Kültür, Sanat, Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak kullanılıyor ve çok sayıda kültür ve sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Binanın üniversiteye devri anlaşmasına göre, Ermeni Patrikhanesi istediği zaman ayin yapma hakkına sahip bulunuyor.
Uzun yıllar sonra ikinci ayin yapıldı
Dicle Üniversitesi Kültür, Sanat, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Burak Kazan, Ermeni cemaati mensuplarının uzun yıllar sonra ikinci kez ayin yapmalarından dolayı mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi:
"Uzun ve zahmetli bir restorasyondan sonra kilise, 2021'in başlarında aslına uygun bir şekilde restore edilerek tamamladı. Diyarbakır geçmişte farklı inançların huzur içinde yaşadığı bir şehir oldu. Restorasyonun ardından Dicle Üniversitesi Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde kültür sanat merkezi olarak bu kıymetli eseri korumak ve şehrin kültür hayatına hizmet etmek üzere tahsis uygun görüldü. Yapılan protokol çerçevesinde cemaatin talebi doğrultusunda merkezimizde ayin yapma hakları saklı bulunmaktadır. Kültür merkezimizde aralıklı olarak değişik konularda bilim, sanat ve kültürel konularda konferanslar, paneller ve sunumlar yapmaktayız. Kentin bilim, kültür ve sanat hayatına, üniversite olarak bu katkıyı veriyor olmaktan mutluluk duyuyoruz.”