CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Dünya çocuk hakları günü dolayısıyla rapğor yayınladı. Bu konuda bir de video yayınlayan Sezgin Tanrıkulu, 1989 yılında Birleşmiş Milletler genel kurulunda çocuk halklarına dair sözleşmenin kabulünden sonra 20 Kasım’ın dünya çocuk hakları günü olarak kutlandığını, on dokuz Kasım'ında dünya çocuk istismarını önleme günü olarak anıldığını söyledi.
Tanrıkulu, Dünya da ve Türkiye’de durumun ne olduğunu sorgulayarak yaptığı konuşmada şunları ifade etti;
“Evet, nedir durum? Dünyada nedir Türkiye'de nedir? Yani başımızda filistinde Gazze de insanlığa karşı suçların hüküm sürdüğü bir savaş devam ediyor. Gazze’nin nüfusu 2 milyon iki yüz bin. Bunun yaklaşık yarısı yani yüzde kırk yediye yakını çocuk. Şimdiye kadar toplam 4 bin 237 çocuk bu savaşta yaşamını yitirdi. En az bin üç yüz elli çocuk ise maalesef enkazın altında, cesetlerine ulaşılamadı. Böyle bir faciayla böyle bir vahşetle karşı karşıyız Dünya Çocuk Hakları gününde.
Tabii bu savaştaki çocukların beslenme ve diğer ihtiyaçlarını ve sağlık ihtiyaçları ise hiçbir şekilde karşılanmıyor. Barınma ihtiyaçlar da karşılanmıyor. Bir zulümdür. İnsanlığa karşı suçlar, Gazze de çocuklar için devam ediyor.”
‘Peki, Türkiye de ne durumda? Türkiye'de de çocuklar yetersiz besleniyor’ diyen Sezgin Tanrıkulu, şu ifadeleri kullandı;
“Yaklaşık yüzde ikisi akut olarak yetersiz besleniyor. Yaklaşık yüzde altı ise çocukların beslenme imkânından yoksun ve çocuklara okullarda beslenmeyle ilgili herhangi bir yardım yapılmıyor. 2024 yılında başlanacağı ifade edilen bu yardımlar maalesef 2026 yılına ertelendi.
Geçtiğimiz eylül ayında yapılan bir yönetmelik değişikliğiyle… Çocuklar barınma imkânlarından yoksun, çocuklar Türkiye'de işkence görüyor. Geçtiğimiz yıl en az on dokuz çocuk Erkekler tarafından öldürüldü. Yine en az yüz on kız ve erkek çocuk, istismara uğradı.
2 bin 510 çocuk cezaevlerinde
Çocuklar cezaevindeler, Türkiye'de yaklaşık 2 bin 510 çocuk cezaevlerinde, maalesef yükümlü ve tutuklu olarak bulunuyor. Yine çocuklar işkence ve kötü muameleye maruz kalıyorlar. 2023 yılının ilk on ayında en az yirmi altı çocuk güvenlik güçleri tarafından kötü muamelelere ve işkenceye maruz kaldı. Evet, çocukların emekleri sömürülüyor ve çocuklar çalışınca ölüyorlar. Geçtiğimiz yani bu yılın ilk on ayında tam 47 çocuk iş cinayetiyle yitirdi. Böyle bir ağır tabloyla karşı karşıyayız. Çocuk hakları gününde, çocuk hakları bakımından. Hem dünya’da hem de Türkiye'de maalesef çocuklar ağır bir biçimde yoksulluğu yaşıyor; eğitimden uzaklar. Barınma imkânından yoksunlar, istismara uğruyorlar. Ve açlar. Yine de bütün dünyada ki çocuklar için mücadele etmeye devam edeceğiz.”