Sertaç Kayar-Haber

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, gazetecilere yönelik hak ihlallerini içeren Haziran ayı raporunu açıkladı. Raporun genel değerlendirmesinde “Ülkemiz, yine sancılı bir döneme doğru evriliyor” diyen TGS Diyarbakır Temsilciliği, “Her çatışmalı dönem öncesinde baskılanmak üzere hedef  tahtasına ilk konulan mesleği icra ediyoruz. Zira hangi taraf olursa olsun, önce gerçeği örtbas etmek istiyor ve bizlere yöneliyor. Bu gerçekliği daha önce defaatle deneyimledik. Durum böyle olunca meslektaşlarımızın sağlık ve esenliğini her şeyin önünde görüyoruz. Bu cümleden hareketle, ilk olarak başta güvenlik ve adli bürokrasi olmak üzere tüm yetkililere sahada görev yapan meslektaşlarımıza yönelik tutum ve davranışlarında ölçülü ve dikkatli olmaları gerektiği yönünde uyarıda bulunuyoruz” denildi.

TGS’DEN YETKİLİLERE VE İŞ YERLERİNE ÇAĞRI

Sahada çalışan gazetecilerin güvenliğinin sağlanmasını isteyen TGS, gazetecilerin çalıştığı kurumlara da şu çağrıyı yaptı: “Sahada görev yapan arkadaşlarımızın işini güvenle yapmaları için gerekli donanımları kendilerine ivedilikle ulaştırmaları gerektiğini ifade ediyoruz. Bu sizlerin sorumluluğunuz. Zira güvenliği için asgari şartları sağlayamadığınız meslektaşlarımızdan aksi halde sahadan haber isteyemezsiniz”

“GAZETECİLER ENGELLENİYOR”

Hak ihlallerinde ağır bir tablonun olduğu değerlendirmesinde bulunan TGS, şu ifadelere yer verdi: “Bu ay meslektaşlarımız üzerindeki baskı daha çok üretimlerinin halka ulaşması konusundaki engeller bakımından belirginleşti. Bu iki yönlü ortaya çıktı. Birinci yönünde haberin oluşumu sırasında meslektaşlarımız toplu olarak engellenmek istendi. Veriler kısmında bu nedenle engelle karşılaşan meslektaşlarımızın sayısını tam olarak veremedik. Ancak her bir vakada onlarca gazetecinin engellendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. İkinci yönde ise üretilen haberlerin halka ulaşması sorun oldu. Zira yapılan haberler, kişilik haklarının zedelenmesi gerekçesiyle mahkeme kararıyla engellendi. Sadece tek bir vakada, 2 bin 100’den fazla habere erişim engeli getirildiği düşünüldüğünde, kıskacın ne kadar güçlü olduğu da belirgin şekilde kendini ortaya koydu.”

"HAZİRAN AYINDA, GAZETECİLER 2 BİN 176 HAK İHLALİYLE KARŞILAŞTI"

Haziran ayında en az 2 bin 176 hak ihlalinin yaşandığına dikkat çekilen TGS’nin raporunda yaşanan bazı hak ihlalleri şöyle sıralandı:

Hak ihlallerine kümülatif bakış:

Tutuklu gazeteci (TGS Mayıs sonu Türkiye geneli): 13

Gözaltına alınan: 1

Darp edilen: 6+ (2’si bireysel 4’ü toplu darp)

Yaralanan: 1

Malzemesine el konulan: 1

Yargılanan: 26

Gerekçeli kararı açıklanan: 5

Toplam hapis süresi: 16 yıl 3 ay

Beraat eden: 4

Adli kontrol kararı kaldırma reddi: 2

Erişim engeli kararı: 8

Engel getirilen mecra: 2.108+

Erişim Engelinin kaldırılması: 1

Toplam: 2.176 hak ihlali

Muhabir: Sertaç Kayar