Türkiye İşçi Partili öğrenciler, Türkiye’deki barınma krizini ele alan Barınma Krizi - 2023 Raporu’nu yayımladı. Rapora göre; barınma krizinin geldiği boyut sebebiyle üniversiteye yerleşmesine rağmen kayıt yaptıramayan öğrenci sayısı 2020 yılında 10 bin iken 2022 yılında 106 bine yükseldi.

2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir süre varken KYK yurtlarının başvuru sonuçları açıklandı. Pandemi sonrası süreçte her yeni yıl, öğrenciler için büyük bir barınma kriziyle açılıyor ve bu yıl da farklı değil.

T24'ün aktardığına göre, TİP’li öğrenciler, Türkiye’deki barınma krizine ilişkin Barınma Krizi - 2023 Raporu’nu yayımladı. Raporda, barınma krizinin gençler için bitmeyen bir çile haline gelmesinin sebebi, temelde kamu kaynaklarının eritilerek öğrencilerin hizmetine sunulmasının her yıl önüne geçilmesi olarak gösteriliyor. Verilere göre, bu sene gençlere ayrılan bütçe azaldı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçeleri reel değerlerde küçüldü ve Türkiye OECD ülkeleri arasında gençlere en az bütçe ayıran ülkeler arasında yer aldı.

Bütçe giderek azalırken devletin öğrencilere sunduğu yegâne barınma hizmeti olan KYK yurtlarındaki niteliğin düştüğüne ve öğrencilerin koğuş benzeri odalarda kalmak zorunda bırakıldığına dikkat çekilen raporda şu detaylar yer aldı:

"2020 yılında Türkiye genelinde 793 KYK yurdu bulunurken yurt sayısı 2022’de 776’ya düştü. Bu sene ise yeni KYK yurdu inşa edilmemesine rağmen odalarda balık istifi yöntemleri uygulandı ve kapasite artmış gibi gösterildi. Oysaki öğrenciler 8 kişiye varan koğuşvari odalarda yaşamaya uygun olmayan şartlarda barınmaya çalışıyor. Bu hileli yöntemlere rağmen üniversiteye giden her 100 öğrenciden sadece 8'i yurtta kalma şansına sahip oluyor. Buna ek olarak sıcak suya erişim, yurt güvenliği, nitelikli yemek, yeterli çalışma alanı ve sosyalleşme alanı gibi konularda büyük problemler olduğunu sıra arkadaşlarımız anlatıyor.

İstanbul gibi büyük bir depremin beklendiği yerlerdeyse KYK yurtlarının deprem güvenliği var mı bilinmiyor. Konuya dair bilgi almak isteyen arkadaşlarımız nasıl cevapsız bırakıldıklarını anlattılar.

Barınma krizinin geldiği boyut sebebiyle üniversiteye yerleşmesine rağmen kayıt yaptıramayan öğrenci sayısı 2020 yılında 10 bin iken 2022 yılında 106 bine yükseldi. Anlaşılıyor ki barınma artık Türkiye'de gençler için çözümsüz olduğu söylenen bir kriz."