Dicle Üniversitesine ait 5 adet taşınmazın kiralanması ve taşınmaz üzerinde toplam 12900 kWe kapasitesinde Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması, işletilmesi ve İdareye devir edilmesi işi ihalesi sözleşmesi Dicle Üniversitesi ve GESSAN firması arasındaki sözleşme İmza töreni, 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi A Salonu fuaye alanında gerçekleştirildi.

Törene Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Diyarbakır Vali Yardımcısı Ömer Coşkun, Gessan Enerji Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Saim Kağıtçı, Rektör Yardımcıları, Genel Sekreter, Dekanlar, Daire Başkanları, Şube Müdürleri, akademisyenler ve idari personeller katıldı.

Dicle Uni Ilk1

Açılış konuşmaları Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Turan’ın açılış konuşması ile başladı. Turan, günümüzde her geçen gün elektriğe olan ihtiyacın arttığını, artan ihtiyacın 0 atık ve Sürdürülebilir Temiz Çevre anlayışına uygun olarak fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesinin oldukça değerli olduğunu söyledi.

“Bugün, yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığımız bu yatırım, çevre dostu ve ekonomik olarak sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolunda önemli bir mihenk taşıdır. Geleceğe umutla bakmamızı sağlayan bu proje, sadece Üniversitemiz için değil, aynı zamanda ülkemizin sürdürülebilir enerji hedefleri için de büyük bir adımdır” diyen Turan, atılan bu adımın, gelecekteki nesillere daha temiz, daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir dünya bırakma yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti.

Dicle Uni Ilk2

YATIRIM ÜLKEYE VE BÖLGEYE, EKONOMİYE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Gessan Enerji Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Saim Kağıtçı ise üretilecek enerji ile ülke ve bölge halkına, ekonomiye büyük katkı sağlanacağını vurguladı. Kağıtçı, Dicle Üniversitesinde yapılan bu projenin öğrenciler için de büyük bir avantaj olduğunu vurguladı ve hayırlı olmasını temenni etti.

COŞKUN: DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

Vali Yardımcı Ömer Coşkun da yaptığı konuşma da Diyarbakır’ın sanayi potansiyelinin büyük olduğunu ve gelişimi için büyük avantaj olduğunu vurguladı. Elektrik enerjisinin bölgede güneş enerjisinden istifade edecek büyük bir alana sahip olduğunu ve Dicle Üniversitesi’nin bu enerji kapsamında gösterdiği adımın gurur verici olduğunu söyleyen Coşkun, “Enerji bağımsızlığını sağladığımız sürece Ülkemizin ekonomisine de katkı sağlamış olacağız” diyerek, ülkede kamu kurumlarında bu büyüklükte bir yatırım olmadığını, örnek teşkil ettiğini de belirtti.

13 MWh kapasiteli GES Santrali İhalesi töreninde son olarak konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç da Üniversiteye katkı sunacak projeleri titizlikle gerçekleştirdiklerini söyledi ve projenin sağlayacağı avantajlardan bahsetti.

Rektör Karakoç, “Gerçekleştirilecek yatırım ile birlikte bu santral Türkiye’de mevcut kurulu GES Santralleri içerisinde 29. sırada yer alacaktır. Üniversiteler arasında ise 1. Sırada yerini alacaktır. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak yolunda ciddi bir yatırım olacaktır” diye belirtti. Karakoç, güneş enerji sistemi ile 20.000.000 kWsa gücünde elektrik üreterek Üniversitemizin yaklaşık yüzde 55 civarında elektrik faturasında tasarrufa gideceğini vurguladı.

Rektör Karakoç, “Bu sadece Üniversitemizin tasarruf etmesi anlamına gelmiyor. Bu tasarruf miktarında enerji ithal edilmeyerek ülkemiz ekonomisine de katkı sağlanmış olacak. Aslında bu proje sadece mali yönüyle değerlendirilmemeli. Üniversitemiz çevreci ve sürdürülebilir bir üniversite kampüsü olma yolunda önemli bir adım da atmış olacak” diyerek, yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufu konusuna büyük önem verdiklerini vurguladı ve projenin bu noktaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve Gessan Enerji Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Saim Kağıtçı, Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması, işletilmesi ve İdareye devir edilmesi işi ihalesi sözleşmesini imzaladı.

Üniversite kurulacak güneş enerjisi santralleri sayesinde Üniversitenin elektrik giderinde %55 tasarruf edilecek.

Üniversitede enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Öğrenci Yaşam Merkezinin Çatısına, Açık Spor Kompleksi ve 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi otoparkına, Enerji Merkezi Yanı Arazisine 12900 kW kapasitesinde Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması planlanıyor.

GES'in kurulmasıyla birlikte, Dicle Üniversitesinin enerji tüketiminin önemli bir kısmının güneş enerjisiyle karşılanması hedefleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi