ÖZEL HABER/Güneş OCAĞA-Mehmet Rumet SOYLU
Türkiye’nin farklı bölgelerinde Nisan ayında etkili olan kar yağışı ve don, tarım sektöründe büyük zararlara yol açtı. Doğu Anadolu’dan İç Anadolu’ya, Karadeniz’den Ege’ye kadar birçok bölgede erken çiçek açan meyve ağaçları, ani don olaylarından zarar gördü. Bu durum, çiftçilerin ürün kaybı yaşamasına neden oldu.
DON OLAYI, DİYARBAKIR’IN KARPUZUNU VURDU!
Diyarbakır Sebze ve Meyve Komisyoncuları Odası Başkanı Murat Taş, yaşanan don olayının 2007’de Türk Patent Kurumu tarafından coğrafi tescil belgesi alan Diyarbakır karpuzunu da olumsuz etkilediğini belirterek, "Karpuz ekimi yapıldı. Ama hasadı yapılmayacak. Maalesef ki bu yıl meşhur Diyarbakır karpuzu olmayacak" dedi.
10 TL'LİK ÜRÜN 100 TL OLACAK
Don olayı Türkiye'nin batı illerinde ise çiçek açan meyve ağaçlarını vurduğuna dikkat çeken Taş, şöyle devam etti:
"Elma, fişne, kiraz, kayısı, erik ve çağla gibi ürünleri de don vurdu. Bu ürünlerin fiyatları ilerleyen tarihlerde ciddi şekilde artacak. Bugün 10 TL olan bir ürün, ileriki tarihlerde 100 TL'ye yükselecek. Ancak bunun sorumlusu biz komisyoncular değiliz, çünkü doğal bir afet yaşandı. Talep artacak, ürün miktarı azalacağı için fiyatlar da yükselecek."
BÖLGENİN İKLİM KOŞULLARINA SERACILIK UYMUYOR
Bölgeye seracılığın uygun olmadığını da vurgulayan Taş, “Seracılık, çok pahalı bir yöntem ve bölgenin kış koşulları göz önüne alındığında, seracılıkla çiftçilerin kendini kurtarması mümkün değil. Bu bölgenin iklim koşullarına seracılık uymuyor” ifadelerini kullandı.