ÖZEL HABER - Veli BALTACİ
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması'na göre, Eylül 2024 itibarıyla işsiz sayısı bir önceki aya göre 35 bin kişi artarak 3 milyon 100 bine çıktı. İşsizlik oranı %8,6’da sabit kalırken, erkeklerde %6,7, kadınlarda ise %12,3 olarak kaydedildi. Bu durum, kadınların iş gücüne katılmasında yaşanan zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi.
MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İSTİHDAM ORANI NE DURUMDA?
Eylül 2024’te istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 95 bin kişi artarak 32 milyon 823 bin kişiye ulaştı. İstihdam oranı %49,7 olarak kaydedilirken, erkeklerde %67,3, kadınlarda %32,5 düzeyinde gerçekleşti. Bu veriler, erkeklerin iş gücüne daha yüksek oranda katılım gösterdiğini ortaya koyuyor.
İŞGÜCÜNE KATILIM ORANINDA DEĞİŞİM VAR MI?
İşgücüne katılma oranı Eylül ayında %54,4’e çıktı. Bu oran erkeklerde %72,1 iken, kadınlarda %37,0 olarak ölçüldü. Türkiye genelinde işgücüne katılım oranı, bir önceki aya göre %0,2’lik artış gösterdi. Bu artış, iş gücüne katılmak isteyenlerin sayısındaki artışa işaret ediyor.
GENÇ İŞSİZLİK ORANLARI NE KADAR?
Genç nüfusta (15-24 yaş arası) işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak %17,1’e yükseldi. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde %13,5, kadınlarda ise %24,0 olarak tahmin edildi. Genç işsizliğindeki bu yükseliş, gençler arasındaki iş bulma zorluklarına dikkat çekiyor.
ATIL İŞGÜCÜ ORANINDAKİ DÜŞÜŞ NE ANLAMA GELİYOR?
Eylül ayında, zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı %25,6 olarak ölçüldü ve bir önceki aya göre 1,7 puan düşüş gösterdi. Bu, atıl iş gücünde bir miktar toparlanma yaşandığını gösterirken, tam kapasite iş gücünden faydalanmada hâlâ ciddi eksikler olduğu gerçeğini de yansıtıyor.
EKONOMİK DURUM VE İŞSİZLİK
Türkiye’deki işsizlik oranları, özellikle genç ve kadın nüfusta yüksek seyrediyor. Mevsimsel etkiler ve ekonomik koşullarla şekillenen bu oranlar, iş gücünün yapısal sorunlarını ve kadın istihdamı alanındaki engelleri de ortaya koyuyor.