Son olarak, Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) bildirimiyle, Almanya'ya ihraç edilen mandalina ve kuru incirlerde izin verilenin altı katı klorpirifos-metil tespit edildi. Benzer şekilde, İtalya'ya gönderilen antepfıstıklarında da izin verilen aflatoksin limitlerinin 2.5 kat üzerinde olduğu ortaya çıktı. İlgili ürünler sınırdan geri çekilerek Türkiye’ye iade edildi.
BAKANLIĞA ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI
Cumhuriyet'in aktardığına göre, CHP Ticaret Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, gıda ürünlerinde pestisit ve aflatoksin kalıntılarına yönelik endişelerini dile getirerek, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan denetimlerin artırılmasını ve daha fazla şeffaflık talep etti. Ayrıca, bu tür ihlallerle ünlenen firmaların kamuoyuna açıklanması ve ciddi yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirtti.
MARKETLER VE PAZARLARA SIKI DENETİM ÇAĞRISI
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, "İhraç edilen ürünlerin yanı sıra iç pazardaki ürünler de denetlenmeli. Halk sağlığını korumak için pazarlar, marketler ve hallerde sıkı denetimler yapılmalı" dedi.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak ise, ihracat süreçlerinin daha titiz yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak, sık karşılaşılan sorunların pestisit kalıntıları, aflatoksin ve mikrobiyolojik bulaşmalar gibi çeşitli nedenlere dayandığını ifade etti. Toprak, tüm süreçlerin uluslararası standartlara uygun olarak yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.