Haber-Fatma TEMEL
Diyarbakır’ın yöresel lezzetlerini Türkiye ve dünyada tanıtılması amacıyla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından (DTSO) hazırlanan projeye, Karacadağ Kalkınma Ajansının desteğiyle hayata geçirildi.
Proje kapsamında merkez Sur ilçesindeki DTSO hizmet binası 'Diyarbakır İnovasyon Merkezi' olarak dönüştürüldü. Gastronomi Merkezi’nde ünlü şeflerin katılımıyla Karacadağ Pirinci, Diyarbakır Mercimeği, Sumak, Reyhan ve Örgü Peynirleri’nden yeni reçeteler yapılırken, medeniyetler kenti Diyarbakır'ın kaburga dolması, ciğer kebabı ve dolması, meftune, içli köfte, etli, ekşili ve kuru dolma, tescilli burma kadayıf ve örgü peynir, sac tava, sütlü Nuriye tatlısı, çörek, meyan kökü şerbeti, mumbar, kenger, hilorik, mehir, bademli pilav, babaganuç ve ekşili sıkma gibi sayısız lezzetlerinin tanıtımı gerçekleşti. Etkinliğe katılan şefler, Diyarbakır yöresine ait yemekleri pişirdikten sonra göz dolduracak sunumlarla ziyaretçilere yemek şöleni sundu.
İnovasyon Merkezi 3 ana çalışmada odaklanacak
İnovasyon Merkezi'nin kuruluşu için çok çalıştıklarını ve FAO’ya teşekkürlerini ileten Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, şunları söyledi; "Binanın tanıtımı 2019’da başladı, 2020’de onaylandı.
Sanayi veTeknoloji Bakanlığıile Karacadağ Kalkınma Ajansının hibe desteğiyle 2020 yılında Gastro İnovasyon Merkezi projesi başladı.
Gastro İnovasyon Merkezi için binayı bizlere tahsis eden Kültür ve Turizm Bakanlığına teşekkür ediyoruz. Merkez 3 ana çalışmaya odaklanacak; Akademi gibi çalışacak, rofesyonel eğitim programları, yöresel yemek atölyeleri, hobi eğitimleri, yeni reçete atölyeleri egitimleri verilecek. Şu an 80 katılımcıya profesyonel aşçılık eğitimi veriyoruz. Bu eğitimler için Sabancı Vakfı, UNDP Türkiye temsilciliği, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi ortak yapıyoruz teşekkür ederim. Yöresel yemek üretim ve sunum alanlarımız var. Uygulama mutfağımız var. 48 ürün ve lezzetin coğrafi işaret belgesi alındı. Keyma adını verdiğimiz yemek sunum alanı. Deng Tadım atölyemizde unutulmaya ve kaybolmaya yüz tutan yöresel lezzetleri üreterek sunmak istiyoruz. Eylül 2023 te her gün yöresel yemek menüsüyle halkımıza açacağız. Şu an bu amaçla personel yetiştiriyoruz. Merkezimizde, ÇERÇİ Yöresel Ürün satış noktamız kırsaldan kadınların üretimine odaklanacak. Kadın Kooperatifi kuruyoruz Bu konuda FAO ile çalışıyoruz destekleri için FAO’ya teşekkür ediyoruz."