Van’da yeni imar alanlarının yetersiz olması, bankaların yetersiz miktarda verdiği krediler ve kredilere uyguladığı yüksek faiz oranları, emlak piyasasında arz-talep dengesini olumsuz etkiledi.

Van'da konut piyasasında yaşanan zorluklar, ekonomik faktörler ve inşaat sektöründeki maliyetlerin artmasının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Son yıllarda şehrin nüfusundaki artış, konut talebini büyük ölçüde etkiliyor. Ancak, bu talebi karşılayacak yeterli konut arzı bulunmaması, şehirdeki konut sorununun daha da derinleşmesine yol açıyor.

Şehirde imarlı alanların yetersizliği de yeni konut projelerinin geliştirilmesini zorlaştırıyor. Bu da konut arzını daha sınırlı hale getirerek, mevcut stokların erimesine ve fiyatların yükselmesine neden oluyor. Yüksek inşaat maliyetleri, malzeme fiyatlarının artışı ve işgücü maliyetlerinin yükselmesi gibi faktörler de yeni konutların inşa edilmesini engelliyor veya maliyetleri artırarak hem satış fiyatlarını hem de kiraları yükseltiyor.

Şehirdeki nüfus artışına rağmen yeni konut projelerinin yetersiz olması, yaklaşık 1 milyon 200 bin nüfusa sahip olan Van’da, kiralık veya satılık ev bulmayı zorlaşıyor. Konu ile ilgili konuştuğumuz Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, artan nüfusa karşın konut sayısının yetersiz olduğunu belirterek, “Van'da şu anda konut stokları erimiş durumda ve bu sebeple insanlar barınma sorunu yaşıyor. Kiralık evlerin de fiyatları oldukça yükseldi. Bunların üstesinden gelmek için ivedi olarak adımlar atılması gerekiyor” dedi.

'VAN MAALESEF KABUĞUNU KIRAMIYOR'

Van’ın belirli bir alan içinde sıkışıp kaldığını ve konut sayısını arttırmak için ise yeni alanların imara kazandırılması gerektiğini ifade eden Özdek, “Van, genişleyebilmek için oldukça büyük bir yüzölçümüne sahip olduğu halde genişletilmiyor. Diyarbakır, Malatya, Kayseri ve Konya gibi şehirlere bakıldığında bu anlamda örnekler görmemiz mümkün. Bu şehirlerde artan nüfusa göre yeni yerleşim alanları açılmış ve bu alanlar kente daha fazla katma değer sağlamıştır. Van maalesef kabuğunu kıramıyor. Bu yüzden genişleyememiş, altyapı, üstyapı ve imar sorunları devam eden bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunların üstesinden gelmemiz için ivedi olarak Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın adımlar atması ve projeler üretmesi gerekmekte. Özellikle, Erciş yolu ve Edremit yolu güzergahlarında bulunan alanlar imara katılırsa, bu bakir ve mücevher alanlarda yeni yerleşim alanları, yeni konutlaşmalar ve yeni şehirleşmeler oluşacaktır” diye konuştu.

'KİRALAR İSTANBUL VE ANKARA İLE YARIŞIR DURUMA GELDİ'

İnşaat yapımında kullanılan malzemelerin dövize endeksli olduğunu ve yükselen enflasyonla birlikte artan maliyetlerin, yeni konut projelerinin önünde ciddi bir engel olduğunu belirten Özdek, kira fiyatlarının da bu oranda arttığını vurguladı. Özdek, “Van’ın bulunduğu bölge itibariyle kira fiyatlarının daha düşük olması beklenirken, şu anda artık İstanbul ve Ankara ile yarışır duruma gelmiştir. Öte yandan, insanlar eskiden bir bankadan aldığı kredi ile ev sahibi olabiliyorlardı. Oysa şu anda bankalar, insanlar eve almasın diye elinden geleni yapıyor. Yani yüksek kredi faiz oranlarını uygulamaya çalışıyorlar. Şu anda Türkiye genelinde hiç kimse bankaya gidip de bir kredi alıp bir ev sahibi olamaz. Mümkün değil. Bankalar tamamen bir sömürü düzeni içerisinde. Tamamen insanları ezecek bir sistem içerisinde. Bir vatandaş, bir memur, bir sanayici veyahut bir esnaf gidip bir bankadan ev almaya yetebilecek kadar kredi çekemiyor” dedi. (Duvar)