Vatandaş Portalı, Türkiye'nin adli ve idari mahkemeleri ile icra dairelerinde vatandaşların elektronik ortamda dava takibi yapmalarını sağlayan bir hizmettir. Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bu sistem, vatandaşların yargıya erişimini kolaylaştırmak ve yargı hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Peki, Vatandaş Portalı nasıl kullanılır ve neler sunar?


VATANDAŞ PORTAL NEDİR?

Türkiye genelinde, tüm adli ve idari mahkemeler ile icra dairelerinde Vatandaşların elektronik ortamda takip etmek üzere Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bir hizmettir.


VATANDAŞ PORTALI NASIL KULLANILIR?

Vatandaşlar, internet üzerinden e-Devlet şifresi, e-imza, mobil imza veya doğrudan e-devlet üzerinden dört seçenekle UYAP Vatandaş Portalına bağlanabilirler. Bu portal üzerinden Türkiye genelindeki tüm davalara ait bilgilere ulaşabilirler. 


Vatandaşlar; https://vatandas.uyap.gov.tr/index.html adresinden; E-imza ya da mobil imzası olmayan Vatandaşlar ise, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden sadece e-Devlet şifresini kullanarak UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarının belli başlı safahat bilgilerini (dava konusunu, değerini, taraflarını, aşamasını, duruşma günlerini, dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediğini,… gibi) bilgileri görebilmektedirler.


BİLGİYE HIZLI ERİŞİM VE KOLAYLIK

Vatandaş Portalı sayesinde dosyalarındaki gelişmelerden anında haberdar olabilir, dosya içeriğini detaylı bir şekilde inceleyebilirler
Açacakları dava için ödeyecekleri harç bedellerini hesaplayabilmektedirler. Yargı birimlerinin telefon ve fax numaralarına ulaşabilmektedirler. Yargıtay ve Danıştay'da bulunan dosyalarının ne durumda olduğunu sorgulayabilmektedirler.

e-imza ya da mobil imzası olmayan Vatandaşlar ise, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden sadece e-Devlet şifresi kullanarak UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyaları ile dosyada oluşan işlemlerin safahat bilgilerini (dava konusunu, dosyanın durumu, taraflarını, davanın aşamasını, duruşma gününü, dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediğini,… gibi) görebilmektedirler. Ancak bu sistemde kişisel veri güvenliği açısından evrakların içeriği görüntülenmemektedir.


Tarafınıza gönderilen evrakların Adli birimlerden gönderilip gönderilmediğinin teyidi için evrak doğrulama menüsü ile mahkemelerce yazılan elektronik ilanlar, Yargıtay ve Danıştay'da bulunan dosyaların durumu ile davalardan anında haberdar olabilmek için sms aboneliği menüleri bulunmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ