CNBC'e'nin özel haberine göre pakette 5 puanlık prim desteği, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının ertelenmesi ve vergi dilimlerinde düzenleme gibi milyonları etkileyecek yenilikler yer alıyor.

VERGİ DİLİMLERİ SENDİKALARIN GÜNDEMİNDE

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK sendikaları, ücretlerde düşüşe neden olan vergi dilimlerine ilişkin düzenleme taleplerini Meclis'te dile getirdi. Bu talepler kapsamında, vergi tarifesinin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeniden değerleme oranına göre güncellenmesi ve ilk dilimin asgari ücretin 14 katı olması öne çıkıyor.

Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, bu talebi gündemine alırken, Gelir Vergisi Kanunu'ndaki ikinci dilime girilmesi önlenirse, yıl içinde ücretlerin azalmasının önüne geçilecek. Ayrıca, vergi diliminin yüzde 15'ten yüzde 10’a indirilmesi seçenekler arasında değerlendiriliyor.

Bu düzenlemeler hayata geçerse, çalışanların ellerine geçen net maaşlar daha stabil olacak. Sendikalar, bu değişikliklerin işçi yararına olacağını vurgularken, vergi yükünün adil bir seviyeye çekilmesi için hükümetten adımlar bekliyor.

5 PUANLIK PRİM DESTEĞİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında tartışılan sanayi sektöründeki istihdam sorunlarının çözümü için 5 puanlık prim desteğinde değişiklik planlanıyor. Tekstil, mobilya, hazır giyim ve deri gibi sektörlerde bu desteğin 7 puana çıkarılması, bazı sektörlerde ise 4 puana düşürülmesi düşünülüyor.

2008 yılından bu yana uygulanan prim teşviki, vergisini ve primini düzenli ödeyen işverenlere yönelik olarak devam ediyor. Prim indirimi, işçiye ödenen brüt ücret üzerinden yapılırken, asgari ücretli işçi için aylık bin lira, prime esas kazancı tavandan yatan işçi için ise 7 bin 500 lira prim teşviki sağlanıyor. Devlete maliyeti 43 milyar lira olan bu teşvik için Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda yeni düzenlemelerin değerlendirilmesi bekleniyor.

GSS BORÇLARI İÇİN YENİ ERTELEME MÜJDESİ

Genel Sağlık Sigortası borcu bulunan vatandaşlar, 1 Ocak itibarıyla sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını kaybedecekti. Ancak AK Parti, GSS borçlarına ilişkin yeni bir düzenleme hazırlığında. Geçen yıl da borçlar 31 Aralık 2024 tarihine kadar ertelenmişti ve bu yeni düzenlemeyle borçlu vatandaşlar 1 Ocak 2025'ten 31 Aralık 2025'e kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilecek.

Bu yeni düzenlemeyle, sağlık hizmetlerine erişimi riske giren birçok vatandaşın rahat bir nefes alması sağlanacak. Borç ertelemesi, vatandaşlara sağlık hizmetlerine erişim konusunda zaman tanırken, ekonomi üzerindeki yükün hafifletilmesini hedefliyor.

Kaynak: CNBC'e