ÖZEL HABER - Veli BALTACİ
Türkiye'de telefon fiyatları, yurt dışındaki fiyatlara göre oldukça yüksektir. Bu nedenle, yurt dışından uygun fiyatlarla telefon almak, birçok kişi için cazip bir seçenek haline geliyor. Ancak, yurt dışından alınan telefonların Türkiye'de kullanılabilmesi için kaydedilmesi gerekiyor.
YURTDIŞINDAN TELEFON SATIN ALMAK
Yurt dışından telefon almanın belirli kuralları bulunmaktadır. Türkiye'ye 3 yılda yalnızca bir telefon sokma hakkınız vardır. Bu telefon, şahsen ya da başka bir kişi tarafından getirilmelidir. Posta veya kargo yoluyla telefon getirilmesi yasaktır. Eğer birden fazla telefon getirmeye çalışırsanız, yakalandığınız takdirde ikincisine el konulabilir.
Üç yıl içerisinde birden fazla telefon getirilmesi durumunda ise, her iki telefona da el koyulur. El konulan telefonlar, üç ay içinde yurtdışına tekrar çıkış yapmanız halinde size teslim edilir.
Yurt dışından telefon satın almak, geçmişte daha kolayken günümüzde prosedürler ve yüksek harç ücretleriyle daha karmaşık hale gelmiştir. Ancak yurt dışından telefon almak, genellikle Türkiye'den almak yerine daha ekonomik bir tercih olmaya devam etmektedir.
YURTDIŞI TELEFON KAYDI
Yurt dışından alınan telefonun kayıt işlemleri, telefonun Türkiye'ye giriş yaptığı tarihten itibaren 120 gün içinde yapılmalıdır. Bu süreçte, telefonu kimin getirdiği, hangi ülkeden ve ne zaman getirildiği önemli değildir. Kayıt işlemleri, getiren kişinin adına ve telefon numarasına yapılabilir. Ancak, belirtilen süre dolmadan kayıt işlemi gerçekleştirilmezse, telefon operatörleri tarafından kullanım engellenir. Bu durumda, telefonun kullanılabilmesi için tekrar yurtdışına çıkış yapmanız gerekebilir.
Kayıt işlemleri sırasında, bir pasaporta 3 yılda yalnızca bir kez telefon kaydı yaptırılabileceğini unutmayın. Üç yılın tamamlanmasının ardından, telefonunuzu başka bir hat ile de kullanabilirsiniz. Kayıt işlemleri, e-devlet sistemi üzerinden ya da abone kayıt merkezlerinden yapılabilir.
IMEI VE KAYIT SÜRECİ
IMEI, her telefonun kendine ait ve farklı olan cihaz kodudur. Bu kod, telefonun kimliğini belirler. IMEI numarasını öğrenmek için telefonunuzda *#06# tuşlamanız yeterlidir.
IMEI kaydı, yurt dışından alınan telefonun kullanılabilmesi için gereklidir. Yurt dışından alınan ikinci el telefonların Türkiye'de kullanılabilip kullanılamayacağını öğrenmek için de IMEI numarasını sorgulamak mümkündür.
KAYIT İÇİN GEREKEN ADIMLAR
Yurt dışından alınan telefonun kaydedilmesi için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
1. IMEI Numarasını Öğrenin: İlk adım olarak, telefonunuzun IMEI numarasını öğrenmelisiniz. Bu, yukarıda belirtilen yöntemle kolayca yapılabilir.
2. Pasaport Kontrolü: Kayıt işlemi için, 1 yıl içinde yurt dışına seyahat etmiş ve son 3 yıl içinde telefon getirmemiş bir pasaporta sahip olmalısınız.
3. Yurt Dışı Telefon Kayıt Harcı: Telefonun kayıt harcını ödeyerek, kayıt işlemlerine başlayabilirsiniz. Bu harç, her yıl değişiklik göstermektedir.
4. Telefon Sahibi Bilgileri: Kayıt işlemi sırasında pasaport sahibi kişinin telefon numarasını beyan etmeniz gerekmektedir.
Kayıt işlemi, e-devlet üzerinden kolayca yapılabileceği gibi, abone kayıt merkezlerinde de gerçekleştirebilir. Ayrıca, kayıt işlemi sırasında yanınızda gerekli belgelerin bulunması da önemlidir: pasaport, kimlik ve ödeme dekontu.