ÖZEL HABER/Ceren AKYIL
ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi kararları sonrası son 10 gün içinde altın fiyatları rekor kırdı. Piyasalarda 24 altının gramı 4 bin 82, 22 ayar bilezik 3 bin 798, tam altın 27 bin 70, çeyrek atlın ise 6 bin 795 TL’den satılıyor. Altındaki bu rekor yükseliş, Türk Patent Kurumu tarafından 13 Haziran 2021’de tescil belgesi alan Diyarbakır Hasırı’na olan rağbeti değiştirmedi.
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan ve yıllardır kuyumculuk sektöründe çalışan Recep Ay, Diyarbakır Hasırı’nın özellikle el işçiliğiyle ünlü bir bilezik olduğunu ve kente özgü ustaların ellerinden çıktığını belirterek, “Müşterilerimiz hem takı hem de yatırım için alıyorlar. Hasır, işçiliği fazla olan bir takı olmasına rağmen ustalara ödediğimiz işçilik az. Ustalarımız hem düşük maliyetli işçilikle çalışıyorlar ve müşterilerimizden bu anlamda az işçilik alındığı için hem biz hem de müşterilerimiz kazanıyor. Ağır bir ürün olduğu için kendini tolere etme olasılığı çok yüksek ve kısa sürede kendini amorte edip kara geçen bir üründür” dedi.
“HASIRA HALA ÇOK BÜYÜK BİR RAĞBET VAR”
Son bir yıldır altın fiyatında %100 artış olduğunu ancak hasıra olan ilginin azalmadığını belirten Ay, şöyle devam etti:
“Müşterilerimiz altın fiyatının artmasıyla ellerindeki Türk Lirası’nı altına çevirmek istiyorlar. Bu durum bizi sevindiren bir olay. Hasır, 30 gramdan başlayıp 200 grama kadar çıkıyor. Geçen sene 100 bin liraya alınan bir hasır bilezik bu sene 200 bin liraya yakın bir maliyet sunuyor. Geçen sene aşağı yukarı 100 bine 50 gram bir bilezik gelirken bu sene 200-250 bine kadar yükselmektedir. Fakat bu yükselişler hasır alımını etkilemedi. Hasıra hala çok büyük bir rağbet var. Bu sene haftalık hasır satışımız 3-5 arasında olup aylık satış miktarımız da 12 ile 20 arasında değişmektedir. Aynı zamanda sadece mağazada değil, internet üzerinden de özel sipariş alıyoruz. Özellikle Şanlıurfa, Batman ve İstanbul’dan çok talep var.”
DİYARBAKIR HASIRI VE ÖZELLİKLERİ
Diyarbakır Hasırı, geleneksel Diyarbakır el sanatları arasında yer alan tescillenmiş bir üründür. Dokusu ve kullanılan motiflerle hem estetik hem de bölgesel bir geleneğin parçası olmasıyla birlikte kültürel anlam taşıyan özel bir takıdır. Bu ürün, özellikle Diyarbakır'ın kültürel mirasıyla bağlantılı olarak, geçmişten günümüze ulaşan kadınların da gözdesi olan zarif bir aksesuardır. Bu ürün için Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 31 Mart 2021’de Türk Patent Kurumu’na yapılan başvuru üzerine 13 Haziran 2021 tarihinde coğrafi işaret tescili almıştır.