ÖZEL HABER/Güneş OCAĞA

Diyarbakır’ın Eğil İlçesi’nde, Dicle Barajı kıyısında yer alan ve “Asur Kral Mezarları” olarak bilinen kaya mezarları, hem arkeologların hem de tarih meraklılarının dikkatini çekmeye devam ediyor. Antik Mezopotamya'nın gizemli izlerini taşıyan bu yapılar, binlerce yıllık geçmişiyle ziyaretçilerine adeta zaman yolculuğu yaşatıyor.

MISIR PİRAMİTLERİNE BENZİYOR

Mezar kompleksinin en dikkat çekici yapılarından biri, güneydoğu tarafında yer alan ve Asur Kralı Sanatruk’a ait olduğu düşünülen kaya mezarı. Oyularak yapılan bu anıt mezar, mimarisiyle Mısır piramitlerini andırıyor. Kayalar içerisine ustalıkla inşa edilen yapı, dönemin ileri mühendislik bilgisini gözler önüne seriyor.

Antik Mezopotamya'nın Gizemli Izleri Diyarbakır’da2

GİZEMLİ TÜNEL: YERALTI ŞEHRİ Mİ?

Mezarların doğu tabanında yer alan ve büyük kısmı dolduğu için kapalı durumda olan bir tünel ise hâlâ gizemini koruyor. Tünelin, bir sığınak ya da yeraltı yaşam alanına açıldığı düşünülüyor. Arkeologlar, bu tünelin açılmasıyla birlikte önemli yeni bulgulara ulaşılabileceğini belirtiyor.

BARAJ ALTINDAKİ YAPAY MAĞARALAR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Dicle Barajı'nın su seviyesi düştüğünde ortaya çıkan bir diğer tarih hazinesi ise Deran bölgesindeki yapay mağaralar. Kayalar oyularak oluşturulan bu yapılar, geçmişte yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen yüzlerce odadan oluşuyor. Baraj gölü altında kaldıkları için yılın belli dönemlerinde görülebilen mağaralar, insan eliyle yapılmış adeta yer altı şehirlerini andırıyor.

Antik Mezopotamya'nın Gizemli Izleri Diyarbakır’da3

İlçe halkı ve yetkililer, bu tarihî yapılar için daha fazla koruma ve tanıtım çalışması yapılmasını istiyor. Diyarbakır’ın gizli hazinelerinden biri olan Asur Kral Mezarları, keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda tarihi sır barındırıyor.

Muhabir: Güneş OCAĞA