ÖZEL HABER - Leyla DAĞ

"Beyin çürümesi" ifadesi ilk kez 1854 yılında, ünlü yazar Henry David Thoreau’nun Walden adlı eserinde kullanıldı. Thoreau, bu terimi “İngiltere, patates çürümesini tedavi etmeye çalışıyor; peki ya çok daha yaygın ve ölümcül olan beyin çürümesi?” şeklinde dile getirmişti.

İngilizcesi "brain rot" olan kelimenin sözlük anlamı, "Önemsiz ve zorlayıcı olmayan içeriklerin aşırı tüketimi sonucu kişinin zihinsel durumunun ve entelektüel halinin bozulması" olarak tanımlandı. Özellikle, çevrimiçi ortamda düşük kaliteli veya zihinsel olarak zorlayıcı olmayan içeriklerin aşırı tüketimiyle ilişkilendiriliyor.

Beyin3

SOSYAL MEDYANIN ETKİLERİ

2024 yılında bu terim, sosyal medya platformlarındaki düşük kaliteli içeriklerin bireyler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek için yeniden popüler hale geldi. 

Oxford uzmanları, bu yıl terimin kullanım sıklığının %230 oranında arttığını belirledi. Bu durum, toplumsal olarak kaliteli bilgi ve içerik arayışının önem kazandığını gösteriyor.

Beyin2

YILIN KELİMESİ ADAYLARI

"Beyin çürümesi" dışında yılın kelimesi adayları arasında dikkat çeken diğer ifadeler şunlar oldu:

•    Ağırbaşlı (Beige flag): Sosyal medyada sorumlu ve dikkatli davranmayı ifade ediyor.
•    Dinamik fiyatlandırma (Dynamic pricing): Bir ürünün fiyatının talebe göre belirlenmesi.
•    Lore: Kolektif bir anlatı haline gelen arka plan bilgileri.
•    Romantasy: Romantik ve fantastik kurgu türü.
•    Slop: Yapay zeka ile üretilmiş düşük kaliteli içerikler.


Uzmanlara göre, “beyin çürümesi” teriminin seçilmesi, günümüz dünyasında kaliteli bilgiye erişimin önemine ve çevrimiçi ortamda bilinçli içerik tüketiminin gerekliliğine dikkat çekiyor.

Muhabir: Leyla DAĞ