Geçtiğimiz hafta ilk dört maddesi kabul edilen İklim Kanunu, muhalefet ve sivil toplum örgütlerinin yoğun tepkisi sonrası geri çekilmişti. Muhalefet ve STK’lar, kanunun teklifinin bazı maddelerinin sermayenin çıkarları doğrultusunda hazırlandığını savunuyor. TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu, İklim Kanunu ile ilgili konuştu. İklim Kanunu'nun sadece bugünü değil, gelecek nesillerin yaşanabilir bir dünyada yaşama hakkını güvence altına alacak hayati bir düzenleme olduğunu söyleyen Ensarioğlu, " Görüşmelerin ertelenmesi, sürecin tıkandığı anlamına gelmemekte, aksine kanunlaşmadan evvel teklifi son bir kez daha Genel Kurul aşamasında yeniden dikkatle değerlendirme fırsatı sunmaktadır” dedi.

İKLİM KANUNU GÜNDEMDEKİ YERİNİ KORUYOR

İklim Kanunu Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu gündemindeki yerini koruduğunun altını çizen Ensarioğlu, "Grup başkanvekillerimizin, Bakanlık yetkilileri, diğer ilgililer ve diğer partilerin grup başkanvekilleri ile yapacakları değerlendirmeler sonrasında görüşmelere kaldığı yerden devam edilecektir. Biz bu talepleri yok saymak yerine, diyalog kanallarını açık tutarak teklifin yeniden gözden geçirilmesini sağladık. Bu yaklaşım aslında uzlaşı kültürünün ve iradesinin bir göstergesidir” şeklinde konuştu.

“İKLİM KANUNU GERÇEK ANLAMDA BİR İHTİYAÇ”

Teklifin bazı maddeleriyle ilgili kaygılar ve yeniden düzenleme taleplerinin gündeme geldiğini anlatan Ensarioğlu şunları söyledi: “Bu takvim, Meclis'in genel işleyişi, diğer yasa tekliflerinin görüşülme yoğunluğu ve siyasi partiler arası uzlaşma zemini gibi birçok faktöre bağlı olarak şekilleniyor. Ancak şunu açıkça ifade edebilirim ki; iklim değişikliğiyle mücadele bir erteleme lüksü tanımıyor, zira İklim Kanunu gerçek anlamda bir ihtiyaç. Dolayısıyla bu süreci hızla tamamlayarak, kanun teklifini önümüzdeki süreçte Genel Kurul'dan geçirme kararlılığımız devam etmektedir.”

MARMARA’DA MÜSİLAJ ÇALIŞMALARI

Marmara Denizi'nde yürütülen müsilaj çalışmalarını da değerlendiren Ensarioğlu, Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilaj sorununun nedenlerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla 2021'de kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporu hatırlattı. Ensarioğlu, bu kapsamlı raporun sadece müsilajla ilgili değil; genel anlamda deniz ekosisteminin korunmasına yönelik önemli tespit ve öneriler içerdiğini söyledi. Müsilaj sorununun, sadece çevresel değil; aynı zamanda ekonomik ve toplumsal etkileri olan çok boyutlu bir mesele olduğunu dile getiren Ensarioğlu, "Bu nedenle, önerilerimizin uygulanabilirliği konusunda hem merkezi idare hem de yerel yönetimlerle koordineli bir süreç yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.   

Kaynak: AA