FARUK BALIKÇI - ÖZEL
Dünyada savunma amaçlı yapılan ve UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne alınan Çin Seddi, en uzun savunma duvarı, Diyarbakır Surları ise en yüksek ve ihtişamlı olarak tarihte yerini alır.
Sanılanın aksine Çin Seddi’nin tamamı tuğlalardan oluşmaz. Bazı yerleri çok zayıf, kuvvetsiz maddelerden yapılmıştır ve bu duvarlar çok kısadır. Bu zayıf duvarların amacı devleti saldırılardan korumak değil, düşmanı yavaşlatmaktır. Seddin uzunluğu 6 bin 270 kilometredir.
SURLARDA YAŞAM ALANLARI VAR
Diyarbakır Surları ise yapı malzemesi olarak yörede yaygın olan bulunan bazalt taşı kullanılmıştır. Surlarda kullanılan ana malzemeler bazalt taş, tuğla ve harçtır. Çin Seddi’nden ayrına en önemli özelliği ise Diyarbakır Surlarında yaşam alanlarının olmasıdır.
ÇİN SEDDİ TEK PARÇA
Çin Seddi’nin en yüksek noktası 3.7 metre, duvarın en yüksek noktası ise gözetleme kulesi de eklendiğinde 8 metreye ulaşmaktadır. Kalınlığı ise 6 metredir. Çin Seddi defalarca geçilmiştir. Tek ve uçsuz bucaksız değil parçalardan oluşan bir yapıya sahiptir.
83 BURÇ, 5 BİN 500 METRE UZUNLUK
Diyarbakır Surları’nın 83 burcu bulunmaktadır. 5 bin 800 metre uzunluğundadır. Burçları üç veya dört katlıdır. Burçların ve sur duvarlarının yüksekliği yaklaşık 8-22 metre arasında değişir. Mevcut yüksekliği ortalama 20 metre civarındadır. En kalın kesitli burçlar ise kuzey ve batı tarafta yer alan burçlardır. Bu bölgedeki burçların duvar kalınlığı 4,5-5 m kadardır. Dairesel burçların duvarları daha kalın kesitlidir.