ÖZEL HABER - Leyla DAĞ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırmasına göre, çocukların internet kullanımı yüzde 91,3 gibi yüksek bir orana ulaşmış durumda. Bu oranın, özellikle 11-15 yaş grubunda çok daha yaygın olduğu görülüyor. Araştırmada, çocukların dijital platformları ne sıklıkla kullandığı da dikkat çekiyor; cep telefonu olan çocukların yüzde 32,6'sı telefonlarını en az yarım saatte bir kontrol ettiğini bildirirken, bu oran 11-15 yaş grubunda yüzde 42,8'e çıkıyor.
ÇOCUKLAR EN ÇOK HANGİ UYGULAMALARI KULLANIYOR?
Araştırmaya göre, çocukların en çok kullandığı sosyal medya platformu YouTube. TÜİK verilerine göre çocukların yüzde 96,3'ü YouTube'u düzenli olarak kullanıyor. Bu platformu yüzde 41,5 ile Instagram ve yüzde 26,2 ile TikTok izliyor. Çocukların YouTube'da geçirdiği sürenin fazla olması, diğer sosyal aktivitelerden feragat etmelerine neden oluyor.
DİJİTAL DÜNYA, KİTAP VE DERS SÜRELERİNİ AZALTIYOR
TÜİK’in araştırmasına göre, çocukların yüzde 34,4’ü ekran başında daha fazla vakit geçirdiği için daha az kitap okuduğunu ifade ediyor. Benzer şekilde, yüzde 33,3’ü ders çalışma süresinin azaldığını belirtiyor. Dijital bağımlılığın diğer etkileri arasında, çocukların yüzde 25,5'inin aileleriyle daha az zaman geçirdiğini ifade etmesi yer alıyor.
DİJİTAL DENGE SAĞLANMALI
Uzmanlar, çocukların dijital teknoloji kullanımının dengelenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ebeveynlere, çocukların internet erişimini yasaklamak yerine kontrollü bir şekilde yönlendirerek dijital dünyada sağlıklı bir denge kurmalarına yardımcı olmaları öneriliyor.
TÜİK'in araştırması, dijital teknolojilerin çocuklar üzerindeki etkilerini gözler önüne sererken, bilinçli kullanımın gerekliliğini de vurguluyor.