İbrahim İnanç Yıldız / Veli Baltacı
Ekonomik kriz, yurttaşın alım gücünü etkilemeye devam ediyor. Zamların ardı arkası kesilmiyor. Temel tüketim ürünlerinden birisi olan peynir geçen yıl 50 lira civarındayken, bu yıl 200 lirayı geçti. Fiyatlar ise gün gün, hafta hafta, ay ay fark ediyor. Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesindeki Peynirciler Çarşısı’nda ve sokakta peynir fiyatlarını esnaf ile yurttaşa sorduk.
ESNAF DÜKKANINI KAPATMA NOKTASINA GELDİ
Peynirci esnafı Davut Kaya, geçen sene 55-60 lira olan peynirin 200 TL olduğunu belirterek, halkın alım gücünün kalmadığını söyledi. Sadece peynirin değil hiçbir şeyin alınamadığını dile getiren Kaya, 5-10 kilo peynir alanın şimdi bir kilo, yarım kilo alıp gittiğini ifade etti. Esnafın dükkanını kapatma noktasına geldiğini belirten Kaya, “Dükkanlara bakın hepsi kapanmış, esnaf azalmış. Denetim yok, herkes kafasına göre fiyat arttırıyor. Devletin buna bir el atması gerekir. Ayda bir zam, yok böyle birşey. 1994 yılında yapılan peynir pazarı cıvıl cıvıl iken şu an gelseniz bir tane müşteri bulamazsınız. Esnaf neredeyse kepenk kapatmış, bu duruma gelmişiz” dedi.
PEYNİRCİ OLMASA EVE PEYNİR GİRMEYECEK
Başka bir peynirci esnafı Nevzat Tekin ise, kendisinin peynirci olmaması durumda evine peynir götüremeyeceğini ifade etti. Tekin, “Bir baş peynir 100 TL olmuş. Bu durumla ilgilenilmesi gerekiyor. İnsanlar bir lokma peynir yiyemiyor. Günlük kahvaltı için çocuklar okula gidiyor, peynir almak zorundayız ama fiyatı yüksektir. Eskiden iki, üç baş alıyorlardı, şimdi bir baş alıyorlar. Durum bu olunca biz de esnaf olarak zorlanıyoruz. Peynir yüksek olduğu için iş yok” dedi.
‘HALKIN ALIM GÜCÜ BİTMİŞ’
Bir diğer peynirci esnafından Şeyhmus Hilal, milletin bir kilo peynir alamadığını söyledi. Hilal, “Alım gücü bitmiş. Bir kişi yevmiyesi ile aldığı peyniri 2 günde bitirir. Ben yılların esnafıyım böyle bir devir görmedim. Nasıl olacak, millet sormalıyız, millet haykıracak ki bir şey değişsin. Yoksa hayat aynı şekilde devam eder” dedi.
‘KİM FAKİRİ DÜŞÜNÜYOR?’
İsmini söyleyen bir yurttaş da fiyat yüksekliği nedeniyle peynir alamadıklarını ifade ederek, “Şimdi kilosu 200 TL. Bu parayı nereden getirelim, aile kalabalık, bir kilo bir günde bitiyor, alamıyoruz. Herkes kalkıyor, sabah bir simit bulabiliyorsa, bulamıyorsa sabah çıkıyor akşam eve dönüyor. Ben emekliyim aile kabalık yetmiyor. Şimdi her şey pahalı. Markete gidiyorsun bir şey alamıyorsun. Sadece peynir değil, keşke tek peynir olsa. Eti unutmuşuz. Etin kilosu 370 TL nasıl alacaksın. Her şey ortada, kimse halimizi görmüyor, yönetenlere her şey bol, zenginler daha zengin oluyor, fakirler ölüyor. Kim fakirleri düşünüyor, sahip çıkıyor” dedi.
‘BOĞAZIN YARISI AÇ YARISI TOK’
İsmini söyleyemeyen başka bir yurttaş da peynir alamadığını söyledi. Bunun nedenini ise sistemin bozukluğuna bağlayan yurttaş, halkın sorunuyla ilgilenin olmadığını belirtti. Türkiye’nin gidişatının arabanın patlak lastikle gitmesine benzeten yurttaş, “Peynir çok pahalı, bırak peyniri her şey çok pahalı. Peynir olsun, çökelek olsun bunlar vitamindir. Maalesef alamıyoruz. Şuan batıda insanlar gram ile alıyor şimdi buradaki insanlar aynı sürece geçecek. Yine insanlarımızın yüzde 80’i kendi zevkinden vazgeçmezken, kimileri peynir bulamıyor. Geçimimizi sağlamak için bir aşağı bir yukarı, boğazın yarısı aç yarısı tok, ne olacak” dedi.