Güneş OCAĞA -ÖZEL HABER
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Diyarbakırlılara önemli uyarılarda bulunarak, yeraltı sularının çimenlere feda edilmemesi gerektiğini söyledi.
EKSPRES ARACILIĞIYLA ÖNEMLİ BİLGİLER VERDİ
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Kılıç, "Yeraltı suları 3000 yılda 5000 yılda birikiyor. Bunların birikmesine de en büyük neden kar. Kar yok ve bundan sonra da olmayacak. Karın olmadığı yerde biz yeraltı sularını çektik, günü kurtardık. Ama yarın için, çocuklarımız için, geleceğimiz için su yok. Bu yüzden buna kısıtlama getirmeleri lazım" dedi.
DİYARBAKIR'DA ÇİM EKİMİ OLMAZ
Diyarbakır'da iklim gereği çim ekimi olmaması gerektiğini belirten Kılıç, "Çünkü çim çok su istiyor, halbuki bunun yerine ağaç ya da çalı formunda bitki kullanılırsa ve bu da damlama yöntemiyle olursa büyük bir su tasarrufu yapmış oluruz. Bakın çimler için biçme makinesi, yakıt, personel ve tonlarca su kullanılıyor. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bu Türkiye genelini ilgilendiren bir olay. Ve biz yeraltı sularını hoyratça kullanıyoruz, bu doğru değil" diye konuştu.
"SULARIMIZI BİRİKTİRELİM"
Belediyenin var olan bazı tedbirlerine uyulması gerektiğini vurgulayan Kılıç, şunları söyledi:
"Belediyenin bazı tedbirleri var o konuda destek vermemiz lazım. Yani su kesintileri başladığı zaman artık son çaredir bu, geriye dönüşü yok ve bu katlanarak devam edecek. Şimdiden bazı barajlar alarm verdi, vatandaşlar evine su istiyor, tarıma su istiyor, sanayiye su istiyor, bunların sürekli desteklenmesi lazım. O yüzden bizim suyu korumamız lazım. Diyarbakır suyu tehlikede, çünkü barajlar karlarla doluyor Yağmur surları genelde yüzeyden akar gider. Toprağın derinliklerine sirayet etmez. Yağmur suyunu biriktirmemiz lazım. Kırsal ve şehir merkezinde bizim yağmur sularını biriktirmemiz lazım. Aksi takdirde içecek suyumuz bile kalmaz. Sularımızı çimene heba etmeyelim. Çim olayının, çiçek olayının yasaklanması lazım. Bunun yerine çalı, ağaç formu ve damlama yöntemi ile yeşilliği oluşturalım. O zaman suyu daha çok az kullanmış olacağız."
REFAH SEVİYESİ ARTIKÇA SU KULLANIMI ARTIYOR
Refah seviyesi geliştikçe su kullanımının çoğaldığını kaybeden Kılıç, "Türkiye'yi Avrupa ile kıyaslarsak, kişi başı su kullanımı tüketimi Avrupa'da daha fazla. Ülkenin gelişmiş ve performansına oranla su kullanımı artıyor. Her geçen gün artan refah su tüketimini artıracaktır. Bu risk artık Türkiye için de geçerli. Barajlar yapma mecburiyetindeyiz. Çünkü Türkiye'de kişi başına su kullanımı gittikçe artıyor" ifadesinde bulundu.