Bölgeye hizmet veren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, birçok organı etkileyebilen ciddi bir genetik rahatsızlık olan Kistik Fibrozis hastalığının teşhisi için gerekli olan ter testi yapılmaya başladığını duyurdu.

Ter testinin Diyarbakır’da yapılmasının bölge için çok önemli olduğunu belirten Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Meral, “Türkiye'de 3 bin bebekten birinde görülen KistikFibrozis hastalığı, başta akciğer olmakla birlikte tüm organ sistemlerini tutabilen, genetik geçişli bir hastalıktır” dedi.

Erken teşhsin önemine vurgu yapan Dr. Meral, şunları dile getirdi:

“Ne kadar erken tanı koyarsakilerleyen dönemde hastalığa bağlı gelişecek olan ağır akciğer hasarı, gelişim geriliği, diyabet, karaciğer hastlağı, kemik erimesi gibi hastalıkların önüne geçebiliriz.  Sağlık Bakanlığımız tarafından 2015 yılından itibaren yenidoğan bebeklere uygulanan topuk kanı taraması sayesinde, erken tanı koyarak hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engelleyebiliyoruz. Topuk kanıtaraması sonucu KistikFibrozis açısından şüpheli olan yenidoğan bebeklere,tanı koymak için yapılması gereken ilk test “Ter Testi”dir.”

Taaaa 2024 08 06T120403.032

Ter Testi nasıl yapılır?

Dr. Meral Ter Testinin nasıl yapıldığıyla ilgili şunları söyledi:

“Ter Testi; Genellikle kol iç yüzeyinden ter bezlerinin elektrotlar aracılığı ile uyarılarak ter toplanması ve terdeki klor oranı ölçülerek yapılan bir testtir.

Şüpheli durumlarda tanı koymaya yönelik yapabildiğimiz genetik testler vb. başka tetkiklerolmakla birlikte, bunların sonuçlarının çıkması birkaç ay sürebiliyor. Ter Testi’ninise en büyük avantajı; işlemin yaklaşık 30 dakika kadar kısa sürede yapılabilmesi ve aynı gün içerisinde sonuç vermesidir.

Ter testi; Yenidoğan döneminden itibaren tüm yaş gruplarında rahatlıklayapılabilir, ağrısız ve yan etkisi olmayan bir işlemdir. Ayrıca tarama pozitif olmadığı halde ilerleyen yaşlarda KistikFibrozis düşündüren klinik bulguları olan, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu geçiren çocuklar, akciğer hasarı saptadığımız büyüme gelişme geriliği olan, tekrarlayan bağırsak sorunu yaşayan hasta grubunda da Ter Testi yapılması erken tanı koymak için oldukça önemli yardımcı bir yöntemdir.”

Kaynak: Haber Merkezi