ÖZEL HABER/Güneş OCAĞA-Mehmet Rumet SOYLU
TMMOB’a bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Özgür Haktan Bozan, gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e yaptığı açıklamada, bölgenin yüksek deprem riski taşıdığını ve bu riskle mücadele etmek için acil hazırlık çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi. Bozan, bölgede bulunan aktif fay hatlarının, depremlere yol açan büyük tektonik hareketlerin merkezinde yer aldığını da vurguladı.
“FAYLARIN BİRBİRİNE KAVUŞTUĞU YER”
Bölgenin deprem fay hatlarının birbirine kavuştuğu yerde bulunduğuna dikkat çeken Bozan, "Bölgemiz, Arap Levhası'nın sürekli olarak kuzeye doğru hareketiyle Avrasya Levhası'nın altına dalması sonucu, aktif bir tektonik kuşakta yer almaktadır. Levhaların birbirleriyle sıkışması sonucunda, her yıl yaklaşık 20 milimetre kadar birbirlerine yaklaşmaktadır. Bu sıkışma, Kuzey Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu, Ölü Deniz Fay Zonu ve Bitlis-Zagros Fay Zonu gibi dünyaca bilinen dört büyük fay zonunun kesiştiği noktada, depremlere yol açmaktadır. Bölgemiz, bu fayların birbirine kavuştuğu yerde yer almaktadır" dedi.
“BÖLGE, DEPREM ÜRETEN BİR ALANDA YER ALIYOR”
Bölgenin tarihsel olarak büyük depremlerle sıkça karşılaşan bir alan olduğunu dile getiren Bozan, "Geçmişte Elazığ, Batman, Bingöl, Muş, Bitlis, Siirt, Van, Şırnak ve Hakkâri illerinde büyük depremler yaşandı. 2023’te Maraş depremi ve dün Elazığ’daki güncel deprem, Diyarbakır’ın da yer aldığı bu riskli bölgenin bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu. Bölge sürekli olarak deprem üreten bir alanda yer almakta ve deprem potansiyeli oldukça yüksek. Fay hatları, zaman içinde etkilerini gösterebilir. Risk artmış durumda ve hazırlıklı olunması gerekir" diye konuştu.
ENVANTER ÇALIŞMALARI VE ALTYAPI GÜÇLENDİRMESİ
Diyarbakır merkez ve çevresinde, binaların ve altyapının deprem dayanıklılığına yönelik envanter çalışmalarının yapılması gerektiğine de işaret eden Bozan, "Bu çalışmalar zayıf noktaların tespit edilmesine yardımcı olacak. Güçlendirme ihtiyacı olan alanların belirlenmesi ve hangi bölgelere öncelikli müdahale edilmesi gerektiğinin ortaya konması, deprem öncesi ve sonrası hayati önem taşıyan adımlar atılarak envanter çalışmaları yapılmalı" diye konuştu.
“DEPREM RİSKİNE KARŞI EL BİRLİĞİYLE MÜCADELE EDİLMELİ”
Bu tür çalışmaların sadece yerel yönetimlerin değil, aynı zamanda tüm toplum kesimlerinin iş birliğiyle yapılması gerektiğinin altını çizen Bozan, "Deprem gibi afetler, toplumun tüm katmanlarının birlikte hareket etmesini gerektiriyor. Bu nedenle, afet farkındalık eğitimi ve altyapı güçlendirme gibi adımların hızla hayata geçirilmesi, bölgenin güvenliğini artırma adına büyük önem taşıyor" dedi.