HABER - Sertaç KAYAR

Eczacılar, yaşadıkları zorluklar nedeniyle zor günler geçiriyor. Türkiye genelinde 30 bin noktada hizmet veren eczacıların yaşadığı ekonomik sıkıntılar, kepenk kapatmaya götürüyor. İlaçta uygulanan sabit kur ve gerçek kur arasındaki farkın her geçen gün artması, ilaç firmalarının Türkiye’den çekilmeye başlaması, hastaların ilaç bulmakta zorlanmasına neden oluyor. Acil çözüm bekleyen eczacılar, Türkiye genelinde yaptıkları açıklamalarla yaşadıkları zorlukları ve taleplerini dile getiriyor. Eczacılar, ilaç krizi ve eczane iflasları gibi sonuçların açığa çıkacağı konusunda uyarılarda bulunuyor.

DİYARBAKIR’DAN ÇAĞRI: ECZANELERİMİZ İFLAS NOKTASINDA

Diyarbakır Eczacı Odası da yaşanan sorunlara dikkat çekmek ve taleplerini dile getirmek için açıklama yaptı. Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Ahmet Turgay Yaşar, “24 saat vatandaşlarımıza kesintisiz ilaç hizmeti sunan eczanelerimiz iflas noktasında” dedi. 

Yaşar, şöyle devam etti: “Son yıllarda artan enflasyon ve tüm giderler sonucunda Eczanelerimiz gün be gün eriyip yok olmaya doğru gidiyor. Türkiye’de ilaç fiyat kararnamesi yılda 1 defa Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılır. En son ilaç fiyat güncellenmesinde tüm düzenlemeler eczaneler aleyhine oldu.

Acil olarak ilaç fiyat kararnamesinin sisteminin değiştirilmesi gerekmektedir Son yıllarda ilaç harcamalarının kısıtlaması sonucu bazı teknolojik ve vaka ilaçlarının Türkiye’den çekilmesi sürecine gitmiştir.”

İLACA ERİŞİMDE SORUNLAR

“Muayene ücretlerine yapılan zamlar, artan ilaç fiyat farkları ve katılım paylarının yüksekliğinden dolayı halkımızın ilaca erişimine önemli sorunlar getirmeye başladı” diyen Yaşar, “Bunun ekonomik yansımalarını her gün eczanelerimizde yaşamaktayız.

İki eczaneden bir tanesi çektikleri yüksek kredilerle ayakta kalmaya çalışıyor. Eczacılık mesleğinin sürdürebilmesi ve vatandaşların ilaca daha rahat ulaşabilmesi için dört aydır imzalanmayan SGK Protokolünün ivedilikle imzalanması gerekmektedir. Eczane varsa hayat vardır” dedi.

Muhabir: Sertaç KAYAR