ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA/Veli BALTACI
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği kapsamında her yıl binlerce öğrenci ücretsiz servislerle okullarına ulaştırılıyor. Ancak bu yıl ihaleyi alan firma ve servisçiler arasında yaşanan ücret sorunu nedeniyle Diyarbakır'a bağlı tüm köylerde yeni eğitim ve öğretim yılı başlamasına rağmen, öğrenciler okullara gidemiyor.
‘ÇOCUKLAR ÜÇ HAFTADIR OKULA GİDEMİYOR’
Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'ne bağlı 100 köyde taşımalı eğitim sorunu yüzünden üç haftadır çocukların okullara gidemediğini belirten Salyazı Köyü sakinleri, "2024-2025 Eğitim ve Öğretim yılı 1 Eylül itibariyle başladı. Ancak çocuklar bir Eylül'den bu yana yaklaşık 3 haftadır okula gidemiyor. Kimse gelip çocuklarımızı evden alıp okula götürmüyor. Kaymakamlıkla görüştük, Valilik ve Cimer'e de yazdık ama hiçbir sonuç çıkmadı" dediler.
‘ÇOCUKLARIMIZ ORTADA KALDI’
Öğrencilerin ortada kaldığına dikkat çeken köy sakinleri, "İhaleyi alan firma ile servisçiler anlaşmadığı için çocuklarımız ortada kaldı. İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Jandarma Komutanı, İlçe Milli Eğitim Müdürü servisçilerle toplantı gerçekleştirdi. Yapılan toplantıda her hangi bir uzlaşı çıkmadı. Kaymakama sorduğumuzda diyorlar ki 'biz ihaleyi vermişiz. İhaleyi alan firma gelip çocukları almıyor. Bununla ilgili yasal süreç başlatacağız'. Ama yasal süreç ne kadar sürecek? Birde ikinci bir ihale ne zaman yapılacak? Sorduğumuzda da yaklaşık iki, üç ay bu sürecin süreceği söyleniyor. Yani 2-3 aya kadar çocuklarımız okula gidemeyecek mi? Çınar'a bağıl 100 köyün çocuğu okula gitmiyor. Her bir köyde en az 40 öğrenci var" diye konuştu.