ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
Gelişen teknoloji ve yeniliklere uyum sağlayarak, üye ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan, kentin ekonomisine yön veren ve kalkınmasında öncü rol oynayan 22 bin üyesiyle Türkiye'de önemli bir kurum olan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), son yıllarda en çok genç nüfusu istihdam etmek için proje ve çalışmalar geliştiriyor.
MERYEM OK, EKSPRES'E KONUŞTU
DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok, DTSO'nun kentteki genç nüfusun istihdam edilmesi için geliştirdikleri çalışma ve projeleri gazetemiz gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e anlattı.
DTSO'NUN ÜÇ ÖNEMLİ MERKEZİ VAR
DTSO'nun bünyesinde faaliyet yürüten üç önemli merkezlerinin olduğunu belirten Ok, "Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde bizim üç tane merkezimiz var. Bu merkezleri kurma sebebimiz de yereldeki ekonomik ihtiyaçlardır. Diyarbakır'da temel sorunlardan bir tanesi işsizlik meselesidir. İşletmelerimiz belirli sektörlerde yoğunlaşıyor. Genelde basic üretim ve hizmet sunumunda bir yoğunlaşma var. İşletmelerin eleman ihtiyaçları da çok gündeme gelen bir konu. Her toplantıda işletmelerimiz, nitelikli personel ve elemana ulaşmakta zorlandıklarını ifade ediyorlar. Diyarbakır'da 24 yaş altı yüzde 50 bir genç nüfus var. Ve maalesef ki bu genç nüfus iş gücüne katılmakta sıkıntı yaşıyor" dedi.
“GENÇLER MESLEK SEÇİMLERİNİ ÇOK YAPMIYOR”
Gençlerin meslek seçimlerini çok yapamadıklarını dile getiren Ok, "Gençlerle ilgili en çok karşılaştığımız temel problem örgün eğitimini bitirdikten sonra, meslek seçimlerini yapmış olamamaları. Meslek lisesini bitirmiş olsalar dahi. Dolayısıyla iş gücüne katılım oranı da gençlerin tercih ettiği koşullar olmuyor. İşletmelerin beklentileriyle gençlerin beklentileri arasında inanılmaz bir uçurum var. Bu da üç yıldan fazla iş aramayan gençlerimizin olduğu sorununu bize gösteriyor. Ve bu durum ileride çok ciddi toplumsal sorunlara neden olabilecek" diye konuştu.
ÇALIŞMA ALANLARINI GENÇLER BELİRLEDİ
Gençlerin istihdam edilmesi sorununun çalışma alanlarını da belirlediğine işaret eden Ok, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla gençlerin istihdama katılması meselesi, gençlerin nitelikli işlere erişim meselesi ve mesleki eğitimler bizlerin çalışma alanlarımızı belirleyen unsurlar. Diğer bir çalışma alanımız girişimciliktir. Girişimcilikte de Diyarbakır'da geleneksel sektörlerde yoğunlaşma var. Yeni kurulan işletmelerin çoğu yine geleneksel işlere yoğunlaşıyor. Ama bu kadar büyük bir insan kaynağı olarak gençleri değerlendirdiğimiz bir bölgede, mutlaka daha nitelikli iş alanlarının gelişmesi gerekir. Tabi bu Türkiye'nin genel sorunu. Türkiye'de daha çok geleneksel iş alanlarında üretim yapıyor ve ihraç ediyor. Ama daha nitelikli işleri dışarıdan satın alıyor. O yüzden sanayi ve hizmetler sektörünün bir dönüşüme ihtiyacı var."
"DEZAVANTAJLI BİR BÖLGEDEYİZ"
Dezavantajlı bir bölgede olduklarına dikkat çeken Ok, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu bölge en dezavantajlı bölgelerden biri, o yüzden inovatif girişimcilik bizim çalıştığımız ancak zorlandığımız bir alan. Bu doğrultuda atölye çalışmaları gerçekleştirdik. Şimdi biraz yazılım alanına ilgi duyan ve meraklı olan gençleri bir araya getirerek çalışıyoruz. 15-17 Kasım 2024 tarihlerinde kültür miras ve dijitalleşme alanında çalışanları ve gençleri bir araya getiren bir etkinlik düzenliyoruz. Kent için yenilikçi iş fikirleri geliştirecek ekipler kurmaya ve desteklemeye çalışıyoruz. Diğer bir merkezimiz de Gastro İnovasyon Merkezi. Orası da hem bizim eğitim çalışması yaptığımız, hem de yöresel ürün, lezzet üreten bir merkez. Sanayi Mektebi ise gençlere yönelik çalışmalar yaptığımız bir alan.
Biz Sanayi Mektebini ilk 2019 yılında kurduğumuzda temel hedefimiz şuydu, KOBİLER'in, çalışanların, farklı sektörlerde yer alanlar ve iş arayanların mesleki ve teknik becerilerini geliştirmekti. Buna odaklandık. Ama 2022 yılından beri, yani deprem sürecinden sonra şuan tamamen eğitim ve istihdamda olmayan gençler için çalışıyoruz. Temel hedef gurubumuz 18-29 yaş arası gençler. Sanayi Mektebi'nde daha nitelikli eğitimler vermeye çalışıyoruz. Eğitimlerden sonra gençler hemen iş bulmakta zorlanıyorlar. Eşleştirmeye çalışıyoruz ancak salt eğitim ile olmadığını da görüyoruz. Ek destekler lazım ve gençlerin de istekli olması, zaman ayırması ve kendilerini geliştirmeleri lazım. İşletmelerin de biraz bu alana ilgi duyması ve gençlerden hizmet almayı tercih etmesi lazım. Bu üç merkez bizim özellikle son 2 yıldır faaliyetlerimizi aktif bir şekilde yürüttüğümüz alanlar."
İŞSİZ GENÇLER DTSO'YA BAŞVURUYOR
İlk zamanlarda sadece eğitim verdiklerini, şimdi ise verdikleri eğitimlerin ardından süreci takip edip, gençleri istihdam etme çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Ok, "İlk zamanlarda önce eğitim verdik. Eğitimi verdikten sonra takip etmedik. Şimdi ise eğitim verdiğimiz gençlerin takip sürecini de yapıyoruz. Ayrıca eğitimden sonra staj ve işe yerleştirme meselesine kafa yoruyoruz. İşletmelerle görüşüp ihtiyaçları doğrultusunda gençleri yönlendirmeye çalışıyoruz. Tabi ki eğitim verdiğimiz nitelikli iş alanlarında bunu yapmaya çalışıyoruz. Şu an 3 aydır başlattığımız bu çalışmalar ivme kazanmaya başladı ve mesleki beceriye sahip işsiz gençlerden de talep almaya başladık" dedi.
İŞLETME SAHİBİ VE GENÇLERE ÇAĞRI
İşletme sahibi ve gençlere de çağrıda bulunan Ok, "İşletmelerin farklı alanlarda eğitim alan gençlere daha çok açık olması gerekir. Ve bize de bu konuda başvurmalarını istiyoruz. Sosyal medya, tasarım, yazılım, dijital alanlarda aldıkları hizmetleri gençlerin geliştirmesi için talepte bulunabilirler. Gençlere daha çok fırsatlar sunabilirler. Bu aynı zamanda işletmelerin de daha nitelikli işler üretmesini destekler. Gençlere de çağrımız var. Özellikle de daha yenilikçi alanlara ilgi duyan gençleri bekliyoruz. Mutlaka bize başvursunlar, gelsinler bu alanda eğitim ve çalışmalara katılsınlar" diye konuştu.