Diyarbakır Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, kentte sahada yapılan klinik gözlemlerle boğmaca vakalarında artışın ve ölümlerin görüldüğünün tespit edildiği duyuruldu.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ÇAĞRIDA BULUNDULAR

Açıklamada, şöyle denildi: “Boğmaca hastalığı aşı ile önlenebilir bir hastalıktır. Toplumsal bağışıklığı sağlamak için gebelik döneminde ve yetişkinlerde Tetanoz-Difteri-Boğmaca (TdaP) aşıların uygulanması gerekmektedir. Boğmacadan ölümlerin özellikle bebeklik döneminde görülmesi, gebelik döneminde TdaP ile rutin aşılanmanın önemini ortaya koymaktadır. TdaP aşısının temini ve gebelerde rutin aşı programına alınması için Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçmeye ve gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz.”

Adsız Tasarım 2024 05 22T144207.118

BOĞMACA HASTALIĞI NEDİR?

Boğmaca, akciğerler ve hava yollarında görülen yüksek bulaşıcılığa sahip bir bakteri enfeksiyonudur. Önemli bir çocukluk çağı enfeksiyonu olan boğmaca, birçok insanda boğulma sesine benzer bir nefes alımının ardından şiddetli bir öksürük nöbeti ile kendini gösterir. Hastalık, boğazın Bordetella pertussis adı verilen bakterilerle enfekte olması sonucu ortaya çıkar. Üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlar ve genellikle düşük ateş, titreme, öksürük görülür. Sonrasında şiddetli öksürük nöbetleriyle seyreder.
Boğmaca tanısı koyulan bazı çocukların özellikle 1 yaşın altındaki hastanede yatarak tedavi edilmeleri gerekir. Bebeklerde yoğun bir tedavi gereklidir. Bebeğin öksürük nedeniyle beyninin oksijensiz kalmaması için, solunuma engel olunmaması için hastane yatışı gereklidir. Antibiyotik tedavisi, nemli oda tedavisi, yoğun öksürükte nefes açıcı ilaçlar verilmektedir.

Adsız Tasarım 2024 05 22T144531.011

Boğmaca tanısı koyulan hastalar genellikle 2 hafta boyunca antibiyotikler ile tedavi edilirler. Antibiyotik ne kadar erken (özellikle kriz şeklindeki öksürükler başlamadan önce) dönemde verilirse şikayetleri azaltmada o kadar etkilidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ