ÖZEL HABER/Güneş OCAĞA

Diyarbakır'da inşaat sektöründe ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler sonrası şehirde konut talebi hızla arttı, ancak yüksek arsa fiyatları, imar sorunları ve inşaat malzemelerindeki yüksek girdi maliyetler, yeni projelerin önünde büyük engel oluşturuyor. 
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Biroğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Biroğlu, Müteahhit ve İnşaat Yüksek Mühendisi Abdurrahman Ergin ve Bulut Bey İnşaat Kurulu Başkanı Mehmet Şah Bulut, konut sektörünün zorlu bir süreçten geçtiğini söylediler.

DEPREM KONUTLARININ YÜZDE 95'İ TAMAMLANDI

6 Şubat 20213 tarihinde meydana gelen deprem sonrası yapımına başlanan TOKİ konutlarının yüzde 95'inin tamamlandığını belirten Biroğlu, "6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sonrası yıkıma uğrayan 11 ilde yapımı süren TOKİ konutlarının yüzde 95'i tamamlandı. Şimdi ise 11 ilde yerinde dönüşümler başlayacak" dedi.  

SOSYAL, ORTA ÖLÇEKLİ VE LÜKS KONUTLARA İHTİYAÇ VAR

Diyarbakır'da hem sosyal konutlara hem de orta ölçekli ve lüks konutlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Biroğlu, "Diyarbakır'da hem soysal hem de müteahhitlerin yaptığı konutlara ihtiyaç var. Kentte sosyal konutlar, orta ölçekli ve lüks konutların inşa edilmesi gerekir. Diyarbakır'da daire fiyatları yüksek. Bunun nedeni de arsa fiyatlarının yüksek olması. Şuan Türkiye'de en fazla arsa fiyatlarının yüksek olduğu yer Diyarbakır'dır. Diyarbakır'da arsa borsası var. Borsa üzerine çalışılıyor ve bir manipülasyon da söz konusu" diye konuştu. 

Diyarbakır'da Konut Sektörü Çıkmazda!2

DİYARBAKIR'DA 12 MİLYONA SATILAN DAİRELER VAR

Yeni yapılan daire fiyatlarının 6 milyonun altında olmadığına dikkat çeken Biroğlu, "Yeni yapılarda 6 milyonun altında daire satın almak söz konusu değil. En yükseği ise 12 milyon. Yani şuan Diyarbakır'da 12 milyona satılan daireler var. Diyarbakır'ın dört tarafında imar çalışmaları sürüyor. Ama dediğim gibi arsa fiyatları yüksek olduğu için bu dairelerin fiyatlarına da yansıyor. Kentte semtlere göre de fiyat değişiyor tabi. Bağcılar Mahallesi ve Araştırma Hastanesi civarındaki evler arsında yüzde 25-35 fiyat farkı var. İnşaat malzemelerinde birinci, ikinci ve üçüncü sınıf var. Ama beton, demir ve zeminden dolayı fiyatlar değişmez. Daire fiyatlarının yüksek olmasını etkileyen nedenler fayans, parke, boya, metrekare ve mevkidir" diye konuştu. 

DEPREM SONRASI KİRACILARA HAK VERİLMEDİ

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sosyal konuta ihtiyaç olduğunu vurgulayan Biroğlu, şöyle devam etti: 
"6 Şubat depremleri sonrası kiracılara bir hak sahipliği verilmedi. Bu kiracıların yüzde 70-80'ni normal gelirli vatandaşlar. Bu kiracılar depremden sonra dışarıda kaldı. Birçok insan köylerine döndü. Halen konteynerlerde yaşayan insanlar var. İki, üç aile şuan bir evde yaşamak zorunda kalmışlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ yönetiminden ricamız, sosyal konutları devreye koymaları ve 6 Şubat depreminden sonraki kiracılara bir hak verilmesi.”

“DAİRE FİYATLARI MAALESEF Kİ YÜKSELİYOR”

İnşaat sektöründeki artan maliyetlere dikkat çeken Müteahhit ve İnşaat Yüksek Mühendisi Abdurrahman Ergin, "Girdi maliyetleri çok yüksek ve insanların alım gücü zayıf. Bu nedenle yapılması gereken konut sayısı çok az" dedi. Ergin, konut inşa etmek için ciddi sermaye gerektiğini belirterek, maliyetlerin düşürülmesi için adımlar atılmasının şart olduğunu söyledi. 

Ergin, "Oğlaklı TOKİ'de yapılan konutlar ihtiyacı karşılamıyor. Buna binaen yeni konutların da inşa edilmesi gerekir. Ama bunun için de maliyetlerin düşürülmesi için adımlar atılması lazım. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu, inşaat malzemelerine her geçen gün zam yapıldığı bir ortamda daire fiyatları da maalesef yükseliyor" dedi.  

HİSSEDAR ONAYI YÜZDE 50+1'E OLARAK BELİRLENMELİ 

Diyarbakır'da yaşanan arsa sorununun çözülmesi için de Meclis'ten çıkacak bir yasa ile hissedar probleminin aşılabileceğini dile getiren Ergin, "Diyarbakır'da aynı zamanda bir arsa sorunu var. Alan sayısı çok az, mevcut olanlarda da hissedar sayısı fazla. Diyarbakır’daki arsa sorununu çözmek için, mevcut yasada bir değişiklik yapılarak hissedar onay oranı yüzde 50+1 olarak belirlenmeli. Diyarbakır'da arsa ve konut sorunlarının çözülmesi için atılacak hızlı adımlar büyük önem taşıyor. Hissedar onayı oranının yüzde 50+1’e çekilmesi, hazine arsalarının inşaata kazandırılması ve konut kredisi faizlerinin düşürülmesi, şehri bu sıkıntılardan kurtaracak ve konut talebine çözüm bulacaktır" ifadelerinde bulundu.

İMAR ALANI SORUNU KONUT ÜRETİMİNİ ENGELLİYOR

Bulut Bey İnşaat Kurulu Başkanı Mehmet Şah Bulut ise, Diyarbakır'daki konut ihtiyacını karşılayabilmek için imar alanlarının bir an önce açılması gerektiğini vurgulayarak, "Kentte imar alanları oldukça sınırlı. Bu durum, yeni konutların inşa edilmesini engelliyor. İmar alanlarının açılması ve daha geniş alanlarda inşaata izin verilmesi gerekiyor.

YÜKSEK FAİZ ORANLARI EV SAHİBİ OLMAYI ZORLAŞTIRIYOR

Bulut, yüksek faiz oranlarının vatandaşların konut sahibi olma konusunda yaşadığı zorlukları artırdığına dikkat çekerek, "Faiz oranlarının bu kadar yüksek olması, birçok kişinin ev sahibi olmasını engelliyor. Bu oranların düşürülmesi, ev almayı isteyen vatandaşlar için büyük bir fırsat yaratacaktır" diye konuştu.

SOSYAL KONUT PROJELERİNE İHTİYAÇ BÜYÜK

Bulut, Diyarbakır’daki konut açığının sadece özel sektöre bağlı olarak kapanamayacağını, sosyal konut projelerinin de hızla devreye girmesi gerektiğini dile getirerek, "Düşük gelirli vatandaşlarımız için sosyal konut projelerine büyük bir ihtiyaç var. Bu projeler, barınma ihtiyacını karşılayacak önemli bir çözüm olacaktır" dedi.

Muhabir: Güneş OCAĞA