Özel HABER-Güneş OCAĞA

Diyarbakır'ın Dicle İlçesi'nde yüzyıllardır süren kadın fırıncılık geleneği, günümüze kadar kuşaktan kuşağa devam ediyor. İlçedeki kadın fırıncılık geleneğinin dünyada nadir görüldüğünü belirten Filiz Aküzüm, müşterilerin de sadece kadınlardan oluştuğunu söyledi.

SADECE KADINLARA ÖZGÜ FIRINLAR VAR

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Aküzüm, "Yüzyıllardır bir gelenek olarak süren ve dünyada nadir görülen kadınlar fırını sadece Dicle İlçesi'nde var. Kuşaktan kuşağa, nesilden nesile aktarılan bir gelenektir kadınlar fırını. Özellikle Dicle'nin belirli mahallelerinde sadece kadınlara özgü fırınlar var. Müşteriler bile sadece kadınlardan oluşuyor, erkekler ekmek ya da çörek almak için fırına giremiyor" dedi.

Diyarbakır’da Kuşaktan Kuşağa Aktarılan Bir Gelenek5

HER ŞEYE RAĞMEN AYAKTA KALABİLDİLER

Dicle'deki 16 fırından 11'nin kadınlar fırını olduğunu belirten Aküzüm, şöyle devam etti: "Bazıları yaşlanıp vefat etti. Bazıları da maalesef ki depreme yenik düştü. Bu yüzden kadın fırıncıların sayıları çok azaldı. Ama yine de bu geleneği sürdüren bazı adın fırıncılar var halen. Nevin ablamız da bunlardan bir tanesi. Nevin abla ve kızları işlettikleri fırından geçimini sağlıyorlar."

Diyarbakır’da Kuşaktan Kuşağa Aktarılan Bir Gelenek4

SADECE KADIN MÜŞTERİLER İÇERİ GİREBİLİYOR 

Müşteri olarak sadece kadınların girebildiği fırında birbirinden lezzetli ürünler pişiriliyor. Aküzüm, "Kadınların fırınlarında çörek, kapalı İtalyan pizzasına benzeyen çökelek ve kıymalı harçtan yapılan patire dediğimiz bir tür bazlama yapılıyor. Bayramda çörekler bu fırında pişirilir. Ve en önemlisi de Dicle'ye özgü olan ekmek yapılır. Kadınlar evlerinde yoğurdukları hamurlarını fırına getirirler ve buradaki fırıncı kadınlar da pişirir" dedi.

Diyarbakır’da Kuşaktan Kuşağa Aktarılan Bir Gelenek1

Muhabir: Güneş OCAĞA