ÖZEL HABER - Hülya ASLAN

Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eş Başkanı Saliha Zorlu, “Okullarda bir öğün ücretsiz yemek” kampanyasının rafa kaldırılmasına tepki göstererek, “Türkiye’de her dört çocuktan biri aç ama bölgesel olarak bu oran Diyarbakır’da farklı. Çocuklar okuldan eve varıncaya kadar aç kalıyor” dedi.

KAMPANYANIN RAFA KALDIRILMASINA TEPKİ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çocukların sağlıklı beslenmesi için tüm öğrencilere yönelik başlattığı “Okullarda bir öğün ücretsiz yemek” kampanyası, 14 Eylül 2026 tarihine kadar ertelendi. Bu durum, eğitim camiası başta olmak üzere toplumun birçok kesiminde tepkiyle karşılandı. Gazetemize konuşan Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eş Başkanı Saliha Zorlu, sosyo-ekonomik eşitsizlik nedeniyle çocukların barınma, ısınma ve beslenme gibi temel insani ihtiyaçlarını karşılamamasının beraberinde eğitimdeki başarısını da düşürdüğünü söyledi.

Diyarbakır’da Okullu Çocuklar Aç!2


DİYARBAKIR’DA DERİN YOKSULLUK YAŞANIYOR

Diyarbakır’ın derin yoksulluk yaşayan kentlerden biri olduğunu belirten Zorlu, “Elimizdeki veriler doğrultusunda Türkiye genelinde her dört çocuktan birinin aç ama bölgesel olarak bu oran çok farklı. Diyarbakır derin yoksulluk yaşayan kentlerimizden biridir. Çocuklar okuldan eve varıncaya kadar aç kalıyor. çoğu çocuk evde de nitelikli beslenmeden yoksun kalıyor. Gençlerimizin yüzde 46-50 oranı yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya. Yoksullaşan halkımızın yoksulluğunu ilk hissedenlerde çocuklarımız oluyor. Çocuklarımızın okula giderken ve okul içerisinde sağlıklı olma durumu ciddi derece hasar görüyor” dedi. 

Diyarbakır’da Okullu Çocuklar Aç!3


“ÜCRETSİZ BESLENME HAKKININ GERİ VERİLMESİ GEREK”

Temel ihtiyacı karşılanmayan çocukların sosyalleşemediğini belirten, Zorlu şöyle konuştu:
 “Okul içerisinde beslenme, açlık gibi fiziksel sıkıntılar yaşayan çocuklar okul içinde olan diğer etkinliklere katılımda da geri duruyorlar. Öğrenme, sosyalleşme gibi etkinliklerden geri kalan çocuklar temel ihtiyacı karşılanmadan bir diğer ihtiyaca geçiş yapamıyor. Çocuklarımız gelecek içerisinde gerçekten çok sıkıntılı bireyler olarak yetişecekler. Bugün acı çeken çocuğun yarın daha sıkıntılı bir birey olarak topluma geri döneceğini biliyoruz. Ayrıca toplumda bir açlık travması olduğunu söyleyebiliriz. Yüzde 46 oranında öğrenciler kendilerini yaşamda mutsuz hissediyor. Yine yüzde 26 oranıyla öğrencilerimiz kendini okula ait hissetmiyor ve kendisini okul bağından koparmış. Çocukların eğitim içerisinde beslenme hakkının kendilerine iade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yoksa çocuklarımızı sokaklarda ve suçun çok rahatlıkla üreyebildiği yerlerde bulacağız.”

Editör: Hülya ASLAN