Haber-Güneş Ocağa

Diyarbakır’da 59 ilden 170 firmanın katılımı ile açılışı gerçekleştirilen 6. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır’ın farklı medeniyetlerin izlerine ve mirasına sahip bir şehir olduğunu anlattı. Yeşil, “İnsanoğlu, ilk kültür tarımını burada yapmış; buğday, arpa ve mercimeği bu topraklarda ekmiş, hayvanlarını bu topraklarda evcilleştirerek, ilk mayalı ekmeğini de Diyarbakır Körtiktepe’de mayalamış ve pişirmiştir. Bizler de bu mirası koruma ve gelecek nesillere aktarma sorumluluğunu taşımaktayız.

Fuarda sergilenen Coğrafi işaretli ürünlerimiz, üretildikleri bölgenin benzersiz iklimi, toprak yapısı ve üretim yöntemleriyle bütünleşmiş, aynı zamanda emeğin, özenin ve kalitenin birer simgesidir. Bu nedenle Gurme Fuarında amacımız belki de unutulmaya yüz tutan yemeklerimizi, tatlarımızı hatırlayıp yaşatarak, kullanılan doğal ve organik ürünleri herkese sunmaktır” dedi.

EN ETKİLİ ARAÇ COĞRAFİ İŞARET

Ürünleri ulusal ve uluslararası düzeyde gerçek ekonomik değerine ulaştırmak ve pastadan daha fazla pay alabilmek için en etkili aracın coğrafi işaret olduğunu anlatan DTB Başkanı Engin Yeşil, “Her ilin, her ilçenin kendine özgü yöresel lezzetleri bulunmaktadır. İnsanlarımız, coğrafi işaretli ürünlerimizi gördüğünde, yöresel ürünlerimizi de daha fazla sahiplenecektir. Eğer bizler markalaşmak istiyorsak, kendi ürettiğimiz ürünlerimize sahip çıkmamız gerekmektedir” dedi.

DTB Başkanı Yeşil, ayrıca Diyarbakır Ticaret Borsası’nın Diyarbakır Pamuğu, Diyarbakır Mercimeği, Diyarbakır İpek Kozası, Diyarbakır Nohut’u ve makarnalık buğdayın tescil sürecini de yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Güneş Ocağa