Fatma Temel- Özel

TBMM’de görüşülen sahipsiz hayvanlarla ilgili yasa tasarısına karşı tepkiler çığ gibi büyüyor. Diyarbakır Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Bahattin Doğru, “Belediyelerin yetersizliği, pasifliği bugün hayvanlara mal ediliyor” dedi.

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kamuoyunda sokak hayvanlarına "ötenazi" yapılmasına yol açacak Hayvanları Koruma Kanunu Meclis’te tartışılmaya devam ediyor. 17 maddelik teklifle belediyelere, hayvanlara ötenazi yapma yetkisi veriliyor. Tasarının ilk üç maddesi kabul edilirken, Meclis’te tasarıya karşı muhalefetin tepkisi de sürüyor.

“HAYVANLAR ÜZERİNDE YÜRÜTÜLEN BU POLİTİKAYI KABUL ETMİYORUZ”

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Bahattin Doğru, “Sivil Toplum Örgütleri olarak bunu kabul etmiyoruz. Ne gerekiyorsa da yapacağız” dedi. “Bu yasa tasarısı hiçbir anlayışa sığmaz” diyen Doğru, şunları söyledi: “Hayvanları koruma kanunu 2004 yılında, AK Parti tarafından çıkarılan bir kanundur. Hayvanların yaşamı ve tüm ihtiyaçlarını karşılama ve özellikle STK’larla birlikte yürümesi için maddeler var. 6. Maddede yapılacak faaliyetlerin STK’larla, gönüllülerle birlikte yürütülsün. Kısırlaştırılan hayvanın aşısı yapılır ve sonrasında doğal yaşam alanına bırakılır. Şuan çalıştığım bir inşaat var. Ben buraya gelmeden önce araziydi. Burada hayvanlar vardı. Kedisi, köpeği, kuşu, kirpisi envayi çeşit hayvan vardı. Ama şuan bu alan betonlaştırılıyor. Hayvanların yaşam alanı daraltılıyor. Hem yaşam alanlarını daraltıyoruz hem de hüküm vermeye kalkıyoruz. Şuan mecliste görüşülen bu yasa tasarısı kesinlikle hiçbir hukuka, anlayışa sığmaz. Hayvanların üzerinde yürütülen bu politikayı kabul etmiyoruz.”

“BELEDİYELERİN PASİFLİĞİ HAYVANLARA MAL EDİLİYOR”

Yasa tasarısına karşı tepkilerinin büyüyeceğini söyleyen Doğru, “Belediyelerin pasifliği bugün hayvanlara mal ediliyor” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün Türkiye’de hiçbir sorun yokmuş gibi hayvanların üzerine yasa tasarısı ve katliamlar yapılıyor. Biz bunu kabul etmiyor kesinlikle reddediyoruz. Güvenli Sokaklar diye bir dernek var. Öncelikle gidin sokaklardaki pislikleri, yapılan hukuksuzlara karşı bir şey yapın. Bu hayvanlar tecavüzcü, rantçı, hırsız değil. Burada çok kirli bir politika vardır. 2004’ten beri gelen bir süreçtir. Sen kanun çıkarıyorsun, kanunun içinde maddeler vardır ama uygulamada sıfır yani bugüne kadar çalışmalar yürütülmüş olsaydı, kısırlaştırmalar yapılmış olsaydı bu popülasyonun önünü alabilirlerdi. Ama maalesef belediyelerin yetersizliği, hukuksuzca yaklaşımları, pasifliği bugün hayvanlara mal ediliyor. Sivil Toplum Örgütleri olarak bunu kabul etmiyoruz. Ne gerekiyorsa da yapacağız. Tepkilerimiz büyüyecek, bu yasa meclisten geçerse de bu yasayı kabul etmeyeceğiz. Özellikle köpekler üzerine çıkan yasa tasarısı, kedilere de gidecek.”

Muhabir: Fatma TEMEL