ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
1960'lı yıllarda Amerika, İngiltere ve İsrail'den Diyarbakır'ın Alcık Köyü'ne gelen petrol arama şirketleriyle beraber bölgedeki vatandaşların da hayatları değişir. Petrol sahasında istihdam olan köylüler aynı zamanda İngilizce de öğrenmeye başlar.
İNGİLİZCE ÖĞRENMEK İÇİN BÜYÜK BİR ÇABA SARF EDER
1980 yılında petrol arama sahasında bu şirketlerdeki ekiplerle beraber çalışan 61 yaşındaki Mehmet Ali Kızıl da İngilizce öğrenmek için büyük bir çaba ediyor. İlkokul mezunu olduğunu belirten Kızıl, o dönem İngilizceye çok merak saldığını ve öğrenmek için de büyük bir çaba sarf ettiğini belirtti.
EKSPRES’E KONUŞTU
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Kızıl, şunları söyledi:
"Ekiptekiler hepsi İngilizce konuşuyordu. Köyden 30 kişilik bir ekip olarak bizler de onlarla çalışmaya başladık. Ben İstanbul'daki bir İngilizce kursuna başvurdum. Bana kitap ve kaset gönderdiler. Sahada da ekiple İngilizce konuşarak İngilizcemi geliştirdim. Dolayısıyla o dönem petrol arama ekipleriyle sahada çalışanlar bugün köyün en yaşlıları ve İngilizce konuşmayı bilenler.”
KÖY HALKI 4 DİL KONUŞUYOR
700 kişinin ikamet ettiği köylerinde 4 dil konuşulduğunu belirten Kızıl, “Köyümüzde şuan 130 hane var. Toplam 700 kişi ikamet ediyoruz. Köyümüzde 4 dil konuşuluyor. Kürtçenin kurmancî ile zazaki lehçeleri, Türkçe ve İngilizce konuşuluyor” diye kaydetti.
AFRİKA’NIN ANGOLA ÜLKESİNE KADAR GİTTİ
Kendi köyünde petrol sahasında çalışmaya başlayan Kızıl, İngilizceyi de öğrendikten sonra İsrailli bir petrol arama şirketiyle Afrika’nın Angola ülkesine kadar çalışmaya gittiğini dile getirdi. Kızıl, “Bölgemizde yer alan birçok ilimizde ve Trakya Bölgesi’nde petrol sahalarında çalıştım. Geçen yıla kadar da çalışıyordum. Ama tansiyon hastası olduktan sonra güneşin altında artık çalışamıyordum. Şuan emekliyim ve köyümde yaşıyorum” dedi.