ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Karayolları Trafik Kanununun m.5/ç hükmüne göre araçların taşıyabileceği azami ağırlıklar aracın özelliklerine göre sayılıyor ve azami ağırlıktan fazlaysa cezaya tabi tutuluyor. Diyarbakır’dan Mardin’e yük taşıyan lojistikçiler ise, Karayolları 9.Bölge Müdürlüğü’nün Çınar yolunda bulunan kantarda kendilerine haksız yere tonaj cezası kestiğini ileri sürdüler.

EKSPRES ARACILIĞIYLA İSYAN ETTİ 

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres aracılığıyla isyanını dile getiren lojistikçilerden Abdullah Karakuş, 2 dingilli aracıyla Mardin’e bir tonluk ürün götürdüğünü, fakat karayolları tarafından aracının 4 dingilli gösterildiğini ve aracının özelliklerinden fazla yük taşıdığı gerekçesiyle 23 bin TL tonaj cezasına tabi tutulduğunu iddia etti.

Diyarbakırlı Lojistikçiye Haksız Yere Tonaj Cezası4

MUAYENEDE CEZAYI ÖĞRENDİ 

Aracını muayeneye götürdüğü esnada cezayı öğrendiğini belirten Karakuş, “Ruhsatlı kamyonum var. Lojistikçiyim. 2023 yılının Aralık ayında 2 dingilli aracımla bir tonluk ürün Diyarbakır’dan Mardin’e taşıdım. O tarihten 6 ay sonra aracımı muayeneye götürdüm. İşlem yaptıracağım esnada aracımın cezasının olduğunu ve bu yüzden muayene yaptırılmayacağı söylendi. O esnada bir şok hali yaşadım. Durumu muhasebeciye sorunca kantar cezası olduğunu öğrendim” dedi.

HAKSIZ YERE TONAJ CEZASI İDDİASI 

Kendisine haksız yere tonaj cezası kesildiğini belirten Karakuş, “9.Bölge Müdürlüğü, Çınar yolunda bulunan kantardan geçtiğim esnada bana haksız yere tonaj cezası kesti. 2 dingilli aracımla Mardin’e bir tonluk ürün götürdüm. Fakat aracım 4 dingilli gösterilmiş ve aracımın özelliklerinden fazla azami yük taşıdığım gerekçesiyle Karayolları tarafından faiziyle beraber 23 bin 300 TL tonaj cezası kesilmiş. Bana ceza makbuzu bile göndermemişler, bu yüzden faizini de ödedim. Kantarda aracım 4 dingilli gösterilmiş ve 10 ton bastığı için de ceza kesilmiş. Eğer aracım 4 dingilli ise sadece boş tonajı 15 ton olması gerekiyor. Yani 10 tondan ceza almamam gerekiyor. Ama benim aracım 2 dingilli ve o tarihte bir tonluk ürün Mardin’e götürmüşüm. Kantar çalışanları bile bunda bir yanlışın olduğunu söylüyorlar. Çekilen fotoğrafta bile bir tonluk ürünle gittiğim belli. Bilir kişiye gönderseydiler bunun yanlış olduğu anlaşılırdı” diye ifade etti. 

Diyarbakırlı Lojistikçiye Haksız Yere Tonaj Cezası3

MAHKEMEYE BAŞVURDU 

Mahkemeye başvurduğunu kaydeden Karakuş, “Üç kez mahkemeye başvurmama rağmen Karayollarının lehine sonuçlandı. Aracım ortada 2 dingillidir. Fotoğraflardan da belli bir ton ürün götürmüşüm. Ayrıca eğer aracım onların dediği gibi 4 dingilli ise 10 tondan ceza verilmemesi lazım. Çünkü aracın boş tonajı sadece 15 ton olması gerekir. Yani büyük bir haksızlığa uğradım. Aracımın içine kamera taktım ve her kantardan geçtiğimde de fotoğraf çekiyorum. Fakat bu durumdan birçok lojistikçi arkadaş da muzdarip. Bu yapılan haksızlık gözden geçirilsin” çağrısı yaptı.

Muhabir: Güneş OCAĞA