Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayınladığı rapora göre, tüberküloz 2023 yılında Kovid'i geride bırakarak bulaşıcı hastalıklara bağlı en yüksek ölüm oranına sahip hastalık olarak öne çıktı. Raporda, hastalığın küresel olarak ortadan kaldırılması çabalarının hala ciddi engellerle karşılaştığına dikkat çekiliyor.
DSÖ'nün yeni verilerine göre, geçen yıl yaklaşık 8.2 milyon kişi tüberküloz tanısı aldı ve tedaviye erişim sağladı. Bu sayı, örgütün 1995 yılında küresel tüberküloz takibini başlattığından bu yana kaydedilen en yüksek rakam olurken, 2022’de bildirilen 7.5 milyon vakaya kıyasla artış gösterdi.
"BÜYÜK BİR SKANDAL"
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Elimizde bu hastalığı önleyebilecek, teşhis edebilecek ve tedavi edebilecek araçlar varken tüberkülozun hala bu kadar çok insanın ölümüne ve hastalanmasına neden olması büyük bir skandal" şeklinde konuştu.
VAKA SAYILARI YÜKSELİŞTE
2023'te hastalığa bağlı ölümler, 2022’deki 1.32 milyondan 1.25 milyona düşerken, hastalığa yakalanan toplam kişi sayısı hafif bir artışla 10.8 milyona yükseldi. DSÖ, küresel hedeflerin ve hastalığın azaltılmasına yönelik milat noktalarının gerisinde kalındığını ve 2027 yılına kadar belirlenen hedeflere ulaşılması için kayda değer bir ilerleme gerektiğini söyledi.
DSÖ ayrıca, hastalığın ilaçlara dirençli formunun hala bir halk sağlığı krizi oluşturduğunu bildirdi.
TÜBERKÜLOZ BELİRTİLERİ NELER?
Yaygın olarak tüberküloz hastalığında (verem) görülen belirtiler şunlar:
-Cilt altında sert, kırmızı veya mor renkli şişlikler
-3 haftadan uzun süren şiddetli öksürük
-Kanlı balgam gelen öksürük
-Yorgunluk ve halsizlik
-Vücut ve eklem ağrıları
-Ses kısıklığı
-Sırt ağrısı
-Göğüste ağrı
-Ateş ve titreme
-İştahta azalma
-Kilo kaybı
-Gece terlemeleri
-Boyunda şişlik