Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Diyarbakır ziyaretine ilişkin Rûdaw TV’den Abdulselam Akıncı’ya  önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kaya, Cevdet Yılmaz’ın bölgeyi yakından tanıyan bir isim olarak bölgenin ekonomik sorunları üzerine daha önce de çeşitli görüşmeler yaptığını belirterek, bu ziyaretle sorunların çözümü için koordineli bir yapının oluşturulması gerektiğini vurguladı.

DİYARBAKIR-ERBİL UÇUŞLARI VE KALKINMA YOLU PROJESİ

Kaya, DTSO olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a Diyarbakır-Erbil uçuşlarının yeniden başlatılması gerektiğini bir kez daha hatırlattıklarını dile getirdi. Yılmaz’ın önceki ziyareti sırasında Erbil uçuşlarının tekrar başlayacağı yönünde söz verdiğini ancak bu uçuşların henüz başlamadığına  dikkat çekti. Kaya, kalkınma yolu projesinin bölge ekonomisine katkı sağlayacağını ve Erbil uçuşlarının da bu kapsamda büyük önem taşıdığını ifade etti.

TEŞVİKLERDE BÖLGESEL EŞİTSİZLİK SORUNU

Mehmet Kaya, ekonomik anlamda bölgenin hızlı gelişimi için teşviklerin önemine dikkat çekti. Diyarbakır ve çevresinin teşviklerden diğer bölgelere göre daha az yararlandığını ifade eden Kaya, “Ekonomik gelişmişlik farkı zaten vardı, teşviklerle bu fark daha da açıldı” dedi. Kaya, bölgedeki ekonomik uçurumu kapatmak adına daha fazla yatırım ve destek gerektiğini belirtti.

BARIŞ SÜRECİNE DTSO’DAN DESTEK

Kaya, barış sürecinin desteklenmesinin bölge ekonomisine olumlu yansıyacağını vurguladı. DTSO olarak süreci desteklediklerini belirten Kaya, “Barış, ekonomik kalkınmaya en büyük katkıyı sağlar” dedi. Sürecin AK Parti, CHP, MHP ve DEVA Partisi’nin ortak desteğiyle ilerlemesinin önemine değinen Kaya, bu desteğin kalıcı bir barış için önemli bir adım olduğunu ifade etti.

YENİ BARIŞ SÜRECİ VE BÖLGESEL DUYARLILIK

Yeni barış sürecinin önceki süreçlerden farklı bir yapı izleyerek, Kürt sorununun Türkiye sınırlarının ötesine taşan bir bölgesel mesele haline geldiğini belirtti. Kaya, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ve Rojava gibi Kürt bölgeleriyle güçlü ilişkiler kurması gerektiğine dikkat çekti.

DTSO BAŞKANI BU KONUDA ŞUNLARI DİLE GETİRDİ:

“Aklımızın arkasında başka bir şey oluşturmadan Kürtlerin ve Türklerin, bu sadece Türkiye'deki Kürtlerden bahsetmiyorum, Güney'deki Kürdistan bölgesel yönetimindeki Kürt yapısı, Rojava'daki Kürt yapısıyla Türkiye'nin doğru bir ilişki geliştirmesi gerekiyor. Yani bu topraklarda Kürtler ve Türklerin kardeş olması gerekiyor. Kardeş olduğumuz zaman biz Orta Doğu'nun şekillenmesinde bizi yönetenlerin değil, bizler o topraklarda nasıl olmasına karar veririz. Burada Yüzyıl önce yapılan hatalardan ders çıkararak kandırmaya yönelik bir hata yapılmamalı. Bunun da ömrü kısa olur yeni süreçlerde. Onun için şöyle bir inancım var. Türkiye Kürt sorunundan çok yoruldu.”

“KÜRT VE TÜRK HALKLARI BİRLİKTE ÇÖZÜM ÜRETMELİ”

Kaya, Orta Doğu'daki barışın Türkiye ile sınırlı kalmayacağını, bölgesel düzeyde geniş etkiler yaratacağını belirtti. Türk ve Kürt halklarının birlikte barış için adımlar atmaları halinde Orta Doğu’da dönüştürücü bir role sahip olabileceklerini ifade eden Kaya, “Bu kez başaracaklarına inanıyorum” diyerek, her iki toplumun da barışı sağlamak adına birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
“Gelişmesinin önündeki en büyük engellerden biri Kürt sorunu çözememesidir” diyen Kaya “Bana göre bu dersler yeterince alındı. Kürtler de çok yoruldu” ifadelerini kullandı.

Kaynak: RUDAW