Güneş OCAĞA/ÖZEL HABER

Güneydoğu Ekspres- Bir süredir hem üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri hem de bağırsak enfeksiyonu şikayetleri bir arada görülüyor. Birçok kişi ayakta geçiriyor ancak Diyarbakır’da acil servislere başvuru da arttı. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Dr. Ahmet Baran, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Kovid-19’un son varyantı olan Eris varyantı için testlerinin başladığı ve vakaların olduğu bilgisini paylaştı.

Dr. Baran, “Bilindiği gibi mevsimsel bir geçiş var dolayısıyla gribal enfeksiyonlar da başladı. Fakat şuan gelinen noktada gribal enfeksiyonları pik yapmış durumda. Diyarbakır’daki hastanelerin acil servislerinde ciddi bir yoğunluk var. Eris varyantı semptomlarına benzer bir şekilde ilerleyen virüsler de var. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kovid-19’un son varyantı olan Eris varyantı için testler de yapılmaya başlandı. Sayıyı bilmemekle bilrikte Eris vakalarının da olduğu bilgisi de var” dedi.

ÇOCUKLAR DAHA ÇABUK YAYIYOR

Mevsimsel geçişlerden dolayı ve okulların açılmasından kaynaklı gribal enfeksiyon hastalığının kentte viral olduğuna dikkat çeken Dr. Baran, “Kliniklere başvuru çok yoğun, çoğu ayakta tedavi oluyor. Okulların açılması gribal enfeksiyonları pik noktasına taşıdı. Çünkü çocuklar daha çabuk bulaştırıyor. Okullarda sınıflar havalandırılmalı, hasta olan çocuklar için acil önlem alınmalı” uyarısında bulundu.

Pandemi dönemindeki gibi hijyenli olma, maske takma ve toplu alanlardan uzak durma gibi koruyucu yöntemler yapılmadığı için virüslerin bulaşıcılığı da daha hızlı hale geldiğini belirten Dr. Baran, “Hastalığın başlangıcında yayılmayı engellemek için toplu alanlardan uzak durulmalı. Ya da maske kullanılmalı. Öksürürken aksırırken dikkat edilmeli. Kişisel hijyene dikkat edilme ve yoğun temaslarda bulunulmamalı” dedi.

“ÖNLEMİNİZİ ALIN”

Gribal enfeksiyonların nasıl ilerlediğine dair de Dr. Baran şu bilgileri verdi: “Daha çok üst solunum yolları ensfeksiyonları halsizlik, kas ağrıları ateş, baş ağrısı, kimi vakalarda da mide bulantısı ve barsak enfeksiyonu şeklinde ilerliyor.”

Beslenme de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Baran, “Vücut direncini artırmaya dönük yiyecek ve içecekler içilmeli. Vitamin ağırlıklı beslenme şekli çok önemli. Özellikle de C Vitamini ağırlıklı beslenilmeli. Bilindiği gibi belli başlı yiyeceklerde C Vitamini var. Yine uyku çok önemli. Düzenli bir uyku olmalı. Ayrıca stres vücut direncini düşürüyor. Vücudun savunma sistemini güçlendirmek için stresten uzak durun, sağlıklı beslenin ve iyi dinlenip uyuyun” önerilerinde bulundu.